Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансовият министър обмисля превръщането на Комисията по хазарта в изпълнителна агенция

Парите

Финансовият министър обмисля превръщането на Комисията по хазарта в изпълнителна агенция

Снимка:

Владислав Горанов ще е готов с решението си до месец

„Смятам да предложа превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган, в агенция към правителството или министерството на финансите“, съобщи след парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Той потвърди участието си в разговорите при премиера по повод внесения от лидера на НФСБ Валери Симеонов проект за промени в Закона за хазарта.

„Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта, че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, се съсредоточи в държавно дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта“, коментира Горанов.

Горанов даде и пример, според който по бензиностанциите у нас хората зареждат за 10 лв., а купуват билети за 20 лв., но не отговори на въпрос на Tribune.bg дали смята да промени режима на облагане на приходите от лотарийните игри, след като те се превърнат законово в държавен монопол.

Министърът на финансите подчерта, че по-голяма част от страните в ЕС прилагат подобен режим за лотарийните игри.

„Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем, Българският спортен тотализатор организира цифрови игри, има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта - там разхода за едни, е приход за други“, смята още министърът.

За Горанов, ако някой е притеснен, ще внушава, че се говори за национализация, но точният термин е монопол. Той уточни, че в Комисията по хазарта текат проверки.

„Комисията допусна противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, подчерта Горанов.

Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец. Според него спокойно комисията може да се назначава от правителството и от министъра на финансите. На въпрос дали ще има промяна в ръководството, министър Владислав Горанов изрази подкрепата си за шефа на Комисията по хазарта.

"Не виждам пречка да е сегашният ръководител на комисията", допълни още той.

"Не се чувствам свободен след вота на недоверие да си търся друга работа". Това каза министърът във връзка с вота на недоверие на БСП. На въпрос дали го притеснява гласуването, Горанов отговори, че правителството е подкрепено от парламентарната група на "Обединени патриоти" и на ГЕРБ.

"То ще функционира дотогава, докогато повече от половината народни представители не решат друго. Без да правим аритметични интерпретации, не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа", увери Горанов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още