Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Форбс“ обяви братя Домусчиеви за първите милиардери в България

Парите

„Форбс“ обяви братя Домусчиеви за първите милиардери в България

Снимка:

В статията се отбелязва, че те са първите български милиардери, отгледани по време на комунизма в България, стигат от продажба на обувки до контрол над империя на стойност 4,2 милиарда долара, варираща от здравеопазване за животните и корабоплаване до недвижими имоти и футбол

Американският „Форбс“ със статия за братя Домусчиеви. Кирил и Георги са представени като  първите български милиардери, отгледани по време на комунизма в България, които стигат от продажба на обувки до контрол над империя на стойност 4,2 милиарда долара, варираща от здравеопазване за животните и корабоплаване до недвижими имоти и футбол.

Двамата братя притежават шестата по големина в света компания за ветеринарни продукти, която са купили за малко над 20 млн. долара, а днес между другото има 11 завода в 4 държави, включително пет са в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина.

Кирил е обявен за почетен гражданин на Небраска заради инвестициите им във фабрика за ваксини в Линкълн. От офис сграда в София, която не бихте отличили с нещо особено, те са изградили империя за най-малко 4.2 млрд. долара, купувайки закъсали държавни фирми и разширявайки дейността им.

Но двамата братя, за които светът не знае почти нищо, не искат - поне засега - да отварят за публичен преглед бизнеса си.

Само от конгломерата „Адванс пропъртис“ всеки от тях има по 2.1 млрд. долара плюс пари в брой от предишни продажби и дивиденти, изчислява изданието.

„Не сме от хората, които държат парите с си в банка или купуват акции на фондовите борси. За мен това е хазарт“, казва Кирил Домусчиев пред авторът Джакомо Тонини, който е специалист в подобни статии.

„Предпочитаме да инвестираме в собствените си проекти, където можем да контролираме нещата.“

Пример за този подход е отказът в последния момент да листват „Хювефарма“ на борсата в Амстердам. Братята са искали да наберат поне 340 млн. долара, което би оценило групата им на поне 4 млрд. долара. „Те казват, че нямат нужда да излизат на публичните пазари, поне засега. „Честно казано, философията ни винаги е била да реинвестираме печалбите си“, обяснява Кирил.

После изданието обяснява за сделките и различните им бизнеси, за произхода им, както и за старта на възхода им през 1996 година.

Собствените им инвестиции започват през 2000 г. основаването на „Адванс пропъртис“, когато купуват за 10.6 млн. долара 54% от „Биовет“ - ветеринарното дружество с частично държавно участие, което към този момент има 20 млн. долара приходи. Останалата част от фирмата е изкупена за около 9 млн. долара след няколко години.

Отделено е място и за сделката за купуване на Нова броудкастинг груп. Домусчиев казва, че са продали медийната група, отчасти заради политическото напрежение, създадена от това, че с брат си са били нейни собственици.

“Започнах да получавам оплаквания от всички страни, защото всеки си мислеше, че „Нова“ помага на някого. Много ни харесваше този бизнес - станахме номер едно в новините, но това създаде наистина политически деликатни въпроси и решихме да продадем.“

Негов говорител отхвърля пред „Форбс“ обвиненията за връзка с Борисов: „Това са хули от местни бизнесмени, стоящи зад конкурентни медии в България и разпространявани от тези медии“.

Според Кирил Домусчиев бизнесът им процъфтява и приходите на „Адванс пропъртис“ за тази година може да достигнат равностойност на 2% от БВП на България. Този нов рекорд се равнява на 1.36 млрд. долара.

„Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света“, написа по-късно в профила си Кирил Домусчиев като публикува статията. 

В началото на тази година още един българин влезе в списъка на „Форбс“ като милиардер.

Създателят на платформата за търговия с акции без комисионни „Робинхуд“ - Влад Тенев. Той се нареди в класацията на престижното издание за 2021 г. на 2574-о място с нетно състояние от 1 милиард долара.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема