Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гарантирано! Газпром каза „да“ за транзит на руски природен газ през България

Парите

Гарантирано! Газпром каза „да“ за транзит на руски природен газ през България

Гарантирано! Газпром каза да за транзит на руски природен газ през България - Tribune.bg
Снимка:

Теменужка Петкова: Много добра новина! Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

Изключително добра новина за българската енергетика. Газпромекспорт е пуснал официална информация, че иска да резервира капацитет за транзит на природен газ на границата ни с Турция. Това беше съобщено на специално изявление в кулоарите на парламента от енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия на НС Делян Добрев.

„Това, че „Газпромекспорт“ официално обяви, че ще резервира такъв капацитет при условията на „Булгартрансгаз“ показва, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през наша територия“, обяви министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ това ще стане при спазване на европейските правила, за да може да се елиминират всякакви грешки, които се допуснаха от предишни правителства с проекта „Южен поток“.

Делян Добрев припомни, че ГЕРБ не е спирал проекта „Южен поток“, а след старта на процедурите за обществени поръчки на стойност 4 млрд. лв. ЕС е започнал разследване.

„За всички тези проблеми по времето на правителството на премиера Орешарски вие бяхте своевременно информирани“, подчерта Добрев.

Окончателното оттегляне на Газпром от проекта „Южен поток“ стана след отказа на служебния министър на енергетиката Васил Щонов да даде разрешение на международната компания, която бе ангажирана с изграждането на морския участък на трасето, да поставя тръбите в Черно море в български териториални води.

Министър Петкова уточни, че новото газово трасе, което ще се изгражда от „Булгартрансгаз“ на наша територия, ще е собственост на българския газов оператор. 151 км от трасето на газопровода до Сърбия вече е готово. Предстои да се изградят нови 484 км и две компресорни станции. Общият размер на инвестицията е 2.8 млрд. лв.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати