Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гърция е застрашена от стагфлация

Парите

Гърция е застрашена от стагфлация

Гърция е застрашена от стагфлация - Tribune.bg
Снимка:

Гърция е по-уязвима от риска от стагфлация /инфлация, съчетана с нисък растеж/  и това може да се отрази на нейния кредитен рейтинг. Оценката е на Moody's, като се допълва, че страната не е застрашена от постоянна инфлация, поне не в такава степен, в каквато са застрашени други държави от ЕС.

Moody's смята, че стагфлацията - явление, широко разпространено през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, е най-вероятният сценарий за страните от ЕС, като Гърция и Румъния имат най-малка гъвкавост да се справят с подобна възможност, съобщи Катимерини.
 
Moody's отбелязва, че руската инвазия в Украйна е подкопала както търсенето, така и предлагането, и е повишила инфлацията до нива, невиждани в повечето европейски държави от средата на 80-те години на миналия век, въпреки че Гърция е страдала от двуцифрена инфлация до 1995 г.
 
През юни 2022 г. годишната инфлация в ЕС е била 9,6 % - най-високото равнище от 1983 г. насам, а повече от половината от 27-те членки, сред които и Гърция, имат двуцифрена инфлация.
 
„Въпреки че Италия, Франция и Испания са по-малко уязвими от настъпването на инфлация, вече високите нива на дълга, повишената експозиция на плаващи лихви и значителните плащания по главници и лихви през следващите 12 месеца увеличават рисковете“, твърдят експерти на кредитната агенция.
 
Според тях проблемите с доставките в световен мащаб леко отстъпиха, но предприятията продължават да отчитат голям недостиг на оборудване и суровини. Така спирането на доставките на руски газ вероятно ще засили този натиск, ще отслаби икономическата активност и ще увеличи риска от стагфлация.
 
Moody's оценява способността на различните държави да се борят с трайната стагфлация въз основа на редица фактори, включително разходите за обслужване на дълга, които са сред най-слабите страни на Гърция.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати