Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия е на прага на рецесия

Свят

Германия е на прага на рецесия

Германия е на прага на рецесия - Tribune.bg
Снимка:

Публикуваните официални данни показват, че промишлените поръчки в Германия са намалели през юни, тъй като най-голямата европейска икономика е изправена пред заплахата от рецесия през следващите месеци.

Новите поръчки - които обикновено дават представа за индустриалното производство - са намалели с 0,4% през юни спрямо предходния месец, изчисли федералната статистическа агенция Destatis. Данните за предходния месец бяха ревизирани и показаха спад от 0,2%, като преди това показаха леко подобрение, съобщи АФП.

Промяната означава, че промишлените поръчки в Германия намаляват вече пет поредни месеца. Общият спад се дължи "най-вече" на 4,3-процентното намаление на обема на поръчките от страни извън еврозоната, съобщи Destatis.

В същото време поръчките в рамките на еврозоната и Германия са се увеличили съответно с 3,4% и 1,1%. Поръчките на капиталови стоки, използвани в производството, спаднаха с 1,8%, докато тези на междинни и потребителски стоки се увеличиха с 1,2% и 1,7%.

Низходящият обрат в много икономически показатели накара анализаторите да предупредят за спад в Германия. Нарастващият песимизъм сред бизнеса подсказва, че Германия е "на прага на рецесия", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Според официалните данни, публикувани миналата седмица, германската икономика е в стагнация между април и юни, отчитайки нулев ръст.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати