Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гилотина за небитовите потребители на ток: Получиха почти двойни сметки за декември

Парите

Гилотина за небитовите потребители на ток: Получиха почти двойни сметки за декември

Гилотина за небитовите потребители на ток: Получиха почти двойни сметки за декември - Tribune.bg
Снимка:

Непосилните цени на тока не са удар само за бизнеса, но и за хиляди семейства, които по някаква причина нямат „Акт 16“ и не са на битов ток

Сметките за ток на небитовите потребители успяха да надминат и най-песимистичните прогнози. В четвъртък хиляди семейства получиха солени фактури за декември. Читател на Tribune.bg разказва, че сумата, която ще трябва да плати е почти двойна в сравнение с предходния месец.

350 лв. сметка е пристигнала за еднофамилната му къща, която все още е в процес на получаване на „Акт 16“ – ситуация, в която се намират немалко семейства. Мъжът подчертава, че става дума за малък дом с две спални, които дори не се отопляват на ток, а с печка. Ноемврийската сметка на семейството била 290 лв. Тя обаче била намалена веднага на 190 лв., след решението на Министерски съвет да бъдат дадени обезщетения за небитовите потребители.

За новия месец обаче подобно решение няма и потърпевшите ще трябва да платят пълната сума, за да не се окажат без електроенергия в най-студения зимен месец. От ЧЕЗ разяснили на семейството, че не се очаква да има такова решение, което да помогне на небитовите потребители. А следващия месец сметките ще бъдат с 50% повече, че и отгоре. „Цените на борсите не са падали под 500 лева и продължават да растат, а КЕВР постоянно ги вдига. Това е положението и очаквайте следващия месец сметка за над 600 лева“, отговорили неофициално от компанията.

Високите сметки са тежък удар за множество домакинства в подобна ситуация. Освен къщите, които все още са в процес на приключване на документацията за получаване на „разрешение за ползване“, в същата ситуация са и цели жилищни сгради. Не са изключение подобни случаи дори и в столицата, където много семейства се оказват измамени от инвеститори и сградите остават с години без „Акт 16“. Тези семейства решават да живеят в довършените си сгради, които обаче не могат документално да вземат жилищен статут, заради неизпълнени изисквания.

„Докато Кирил Петков се чуди в коя резиденция да се карантинира, а депутатите му се евакуират от протестиращи, бизнеса и всички небитови потребители на електроенергия са в пълен колапс“, пише ни нашият читател.

Заради същото бездействие в Министерски съвет временно затвори и най-големият завод у нас „Арсенал“ Казанлък, който осигурява прехраната на 9 хил. служители. 

Вчера от СЗБ и БАЗ обявиха, досега ресторантите обичайно са плащали сметки по 7 до 8 хиляди лева, а последните дни получават фактури за 34 хиляди лева. „Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обричат на фалит“, заявиха ресторантьорите. 

Това е резултатът от Това е резултатът от "промяната"


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати