Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Горанов: Мерките на правителството ще налеят още вода в инфлационната мелница

Парите

Горанов: Мерките на правителството ще налеят още вода в инфлационната мелница

Горанов: Мерките на правителството ще налеят още вода в инфлационната мелница - Tribune.bg
Снимка:

„Мерките, които се предлагат, по-скоро ще налеят допълнително вода в инфлационната мелница, отколкото да ограничат инфлацията“, каза бившият финансов министър Владислав Горанов по време на кръгла маса на бюджетната комисия.

„Трябва да се опитаме да изследваме защо българската инфлация във всичките ѝ аспекти и във всичките фактори, с които може да се представи инфлацията, е по-висока от средноевропейската и е една от най-високите в Европа“, каза Горанов.

Според него инфлацията не е причина за нищо, тя е следствие от грешни политики или от макроикономически събития. „И тук отново ще повторя – мерките трябва да са действително по-тясно фокусирани, защото с хвърлянето на едни пари върху целия пазар, вероятността да се засили инфлацията е много по-голяма, отколкото да се намали“, смята бившият финансов министър.

„Дали сме пропуснали някои неща, които могат да се направят за ограничаване на инфлацията – според мен, да, особено в сферата на елекроенергийното производство. Имаше мерки, които да се създадат като устойчив автоматичен механизъм за редуциране на рязкото увеличение на електроенергията специално. Дълъг дебат, много се говори за него. Дано нещо тепърва да се направи, защото ние имаме относително независима електроенергийна система дотолкова, доколкото имаме достатъчно производствени мощности и бихме могли чрез държавни мерки да намалим натиска поне в тази посока“, каза още Горанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети