Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Губим 6,7 млрд. лв. от Брюксел, ако не се доплати на строителните фирми за започнати проекти

Парите

Губим 6,7 млрд. лв. от Брюксел, ако не се доплати на строителните фирми за започнати проекти

Губим 6,7 млрд. лв. от Брюксел, ако не се доплати на строителните фирми за започнати проекти - Tribune.bg
Снимка:

6,7 млрд. лв. европейски средства може да загуби страната, ако не се доплати на строителните фирми за проектите, по които те вече работят, посочи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов пред депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие при представянето на промени в Закона за обществените поръчки/ЗОП/.

„1,1 млрд. лв. са застрашени при изпълнението на водни проекти по Оперативна програма „Околна среда“, други 1,3 млрд. лв. - от спиране на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно от това общините изпълняват проекти за около 4,3 млрд. лв.", уточни министър Караджов.

Тези проекти за строителни дейности боксуват заради голямото поскъпване на строителните материали, чиито цени вече са далеч по-високи, отколкото по времето когато са подавани офертите. 

„Ако плащанията по тези проекти не се индексират, строителите няма да могат да ги довършат, т.е. тези европейски средства няма да може да се усвоят и ще трябва да бъдат върнати на Брюксел", коментира вицепремиерът. По думите му методиката за индексация е пусната днес за обществено обсъждане. Тя ще се приеме като постановление на кабинета, а промените в ЗОП само дават законова възможност строителните договори да се индексират при голямо поскъпване на материалите, докато се изпълняват.

Проектът за законови промени е внесен от депутати и от четирите партии от управляващата коалиция. Представители на Националното сдружение на общините в Република България изтъкнаха по време на заседанието, че парите, с които договорите ще се индексират, трябва да бъдат предвидени в актуализацията на бюджета, защото общините нямат средства да платят своята част от поскъпването.


Топ новини

виж още
Актуална тема