Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гьоков: Ковид добавките ще се изплащат на пенсионерите до края на юни

Парите

Гьоков: Ковид добавките ще се изплащат на пенсионерите до края на юни

Гьоков: Ковид добавките ще се изплащат на пенсионерите до края на юни - Tribune.bg
Снимка:

Пенсионерите ще получат еднократно допълнително плащане от 75 лева затова, че са завършили ваксинационния си цикъл доброволно. Изпащането започва от днес. Това заяви пред журналисти социалният министър Георги Гьоков.

По думите му с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни суми на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за COVID, спрямо 2021 г.

 „Такива плащания ще има до края на месец юни”, поясни той.

По думите му правителството ще подпомогне пенсионерите, чиито доходи са под линията на бедност, но при условие, че отговарят на условията за това.

„След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25-ти декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лв., се създадоха нереалистични очаквания у голяма част от пенсионерите. Основна причина за това бе притеснението, че крайната сума е по-ниска в сравнение с изплатената сума от последните месеци на миналата година“, каза социалният министър.

Гьоков обясни, че през февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60 лв., доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия.

Социалният министър посочи, че увеличението на пенсиите е средно с 61,25 лв. По думите му в размера на януарските плащания влизат доплащания и за 7 дни от декември.

Той заяви още, че социалното министерство и НОИ ще подготви различни варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни. В проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване се предвижда от 1 юли всички пенсии да бъдат осъвременени с 6,1%. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати