Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хампарцумян: Инфлацията не е заради еврото, а заради лошото управление

Парите

Хампарцумян: Инфлацията не е заради еврото, а заради лошото управление

Хампарцумян: Инфлацията не е заради еврото, а заради лошото управление - Tribune.bg
Снимка:

Инфлацията не е заради еврото, а заради лошото управление, коментира пред Euronews Bulgaria финансовият експерт Левон Хампарцумян.

„Това е избор, който политически е направен преди 15 години. Аргументите срещу еврото са доста наивни и зад тях прозира желанието на партии с падащ рейтинг да си купят 15 секунди слава“, твърди финансистът.

По думите му у нас инфлацията е двойна в сравнение с ЕС, защото има неуредици по границите и енергийният бизнес е монополизиран с краткосрочни договори от няколко фирми, които печелят огромни пари.

„Еврото измерва успеха или неуспеха на нашата икономика, а не го създава. Най-доброто средство срещу инфлацията е българската икономика да може да произвежда повече стоки и услуги“, категоричен е експертът.

Според него отсрочката за България за петролното ембарго на Русия спасява страната от шокове.

„Ембаргото обаче ще се отрази много тежко на Русия. Средносрочно и дългосрочно – тя няма да бъде приемана като надежден партньор и никога вече няма да има доминираща позиция като доставчик на енергия в Европа. Монополът на „Газпром“ и другите големи енергийни компании приключи“, смята още Хампарцумян.

Той съветва в моменти на висока инфлация човек да инвестира в себе си – в нови умения, в нещо, което би могло да създаде продукт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети