Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рекорд: Храните поскъпват с нови 10% от началото на месеца

Парите

Рекорд: Храните поскъпват с нови 10% от началото на месеца

Рекорд: Храните поскъпват с нови 10% от началото на месеца - Tribune.bg
Снимка:

За последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната са поскъпнали с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина.

Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени. Например, цената на едро на кренвиршите до началото на лятото беше около 4,20 лв. за килограм, а през третата седмица на октомври стигна 5 лв. и това се отнася само за пилешките кренвирши, другите са още по-скъпи, като в магазините цените на някои вече минават 10 лева за кг.

При цените на кренвиршите на едро няма много голяма разлика от това дали са от пилешко, говеждо, или свинско месо, което означава, че сегашното вдигане на цените им идва най-вече от повишените енергийни разходи при производството, а не заради суровината.

Пилешкото месо може да се намери в някои райони на страната на доста по-ниска цена от кренвиршите, например в София и в Пловдив. Най-скъпо струва цяло замразено пиле в Шумен и Силистра, където на едро е 7 лв., а в магазините – по 12 лв.

Кайма смес от 50% свинско и 50% телешко струва по-скъпо от пилешкото, на места цената на едро стига и дори прехвърля 9 лв. за килограм. Още по-скъпи са трайните колбаси, чиято цена по тържищата е средно над 11 лв., като това обхваща и всички видове луканки. 

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати