Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета

Парите

Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета

Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

„Инфлацията се лекува с инвестиции. Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета, защото се разтваря ножицата между начислени и платени данъци. Ако през първото тримесечие беше 210 млн., а през второто ще е над 600. През третото върви към милиард. На книга има пари, ама де факто ги няма. В момента достигнатата доходност е най-висока - 4,8%. Това коментира пред Нова нюз Мика Зайкова.

„67% от стокообмена ни е с Германия, а тяхната икономика е в много лошо състояние. Инфлацията на 20-те години на 21 век не е само монетарен проблем. Не може сама ЕЦБ да се справи с него. Енергийната криза мултиплицира инфлация, която не може да се реши само със съкращаване на потреблението. Предстоят ни много важни и спешни неща - бюджет 2023, 3-годишна бюджетна прогноза, законите, които да отключат средствата по Плана за възстановяване. Той от своя страна крие подводни мини“, смята Зайкова.

Тя посочи, че при голям бюджетен дефицит се отдалечаваме от Еврозоната и призова  политиците да мислят за България.

Според Мика Зайкова в момента самата еврозона не е в добро състояние.

„Този път не е проблемът Гърция, а Италия, която дори не може да си продаде дълг на друг, освен на централната си банка“, подчерта икономиста Стоян Панчев. Според него се наблюдава икономически хаос в цяла Европа.

„Почти фалираха пенсионните фондове в Англия, а това заразява финансовата система. До половин година ще се върнем към ситуацията през 2008 г. Дълговете и инфлацията са повече от тогава, коктейлът от проблеми в Европа ще дойде и у нас. В последните 2-3 години бюджетът харчеше доста, базирайки се на хубавата инфлация. Тя е като пиенето, но ние вече влизаме във фазата на махмурлука", обясни той и разкри, че Италия е във фактически фалит.

Зайкова даде пример и с кризата, която се задава в Германия и посочи, че там вече има фалиращи заводи.

По думите му колкото повече се върви към рецесия, по-малко ще са приходите в бюджета.

„Това ще доведе до по-голям дълг или до намаляване на разходите. Хубаво е, че се отдалечаваме от Еврозоната, тъй като това би вдигнало още инфлацията у нас“, отбеляза Панчев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати