Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Инфлацията топи спестявания, очаква се бум на кредитите за отопление тази зима

Парите

Инфлацията топи спестявания, очаква се бум на кредитите за отопление тази зима

Инфлацията топи спестявания, очаква се бум на кредитите за отопление тази зима - Tribune.bg
Снимка:

Експертите отчитат рекорд при потребителските кредити

Живот на кредит заради инфлацията. Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки, отчитат кредитните консултанти, съобщава Нова тв. В същото време Европейската централна банка одобри безпрецедентно вдигане на лихвите и сигнализира за по-нататъшни повишения.

От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се „стопили” с 20%, отчитат експертите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да „стопява” по-малките спестявания - особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи.

В същото време експертите отчитат рекорд при потребителските кредити. Спрямо миналата година банките са отпуснали с над 1 млрд. лв. повече заеми - средномесечно по 600-700 млн. Основно за ремонти, покупка на уреди или автомобили, но и за покриване на текущите разходи на домакинствата.

„За съжаление, ние виждаме как от началото на годината, когато инфлацията се засили толкова много, малките спестявания започнаха да изчезват от банковата система. Най-отчетливо се вижда при малките влогове - до 5 000 лв. Почти 20% от тях изчезнаха, хората ги изтеглиха и ги похарчиха, за да покриват месечните си нужди”, обясни кредитният експерт Тихомир Тошев.

Прогнозите на икономистите са, че хората с ниски доходи ще усетят най-силно инфлацията. Все повече са и тези, които теглят кредити, за да плащат битовите си сметки. Оказва се, че у нас едва 20% имат спестявания над 5 хиляди лева.

„В зимния отоплителен сезон - тогава ще се разшири ножицата и може да обхване голяма група от домакинства, на които ще им се наложи, ако са заделили някакви средства - да прибягват до тях, за да покриват месечните си задължения”, уточни кредитният консултант Борис Димитров.

„Това ще постави под натиск хората, които по-ограничени доходи. По сериозно ще е положение, за тези които нямат спестявания“, посочи Тошев.

При бързите заеми вече са наблюдава ръст. Според експертите все повече хора прибягват до тях, макар на този етап да няма пряка връзка между инфлацията и тегленето на кредити. На този етап в летния сезон са теглени потребителски кредити са ремонти, покупка на уреди и автомобили. Не се изключва обаче, в зимния сезон да бъдат теглени за погасяване на отоплителните сметки.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети