Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фактор Енерджи навлиза в България

Парите

Фактор Енерджи навлиза в България

Българската фирма на „Factor Energy“ ще си партнира със семейството на футболната ни звезда и бивш нападател на „Барселона“ Христо Стоичков

Испанският търговец на ток и газ „Факторенерхия“ е създал дъщерно дружество в България, което разполага с всички необходими лицензи, за да работи на българските пазари на електроенергия, природен газ и енергийна независимост на дома - сегменти, които отговарят на стратегическите линии на дружеството, обяви пред медиите Емилио Раусау, който е изпълнителен директор на испанската компания.

„Нашият ангажимент към тези три пазара показва ангажимента на компанията към устойчивостта на енергийния преход, както в Испания, така и в международен план“, изтъкна Раусау.

Испанският търговец на ток и газ представен на българският пазар

По думите му навлизането на българския пазар има забележимо стратегическо значение за компанията след международната ѝ експанзия в Мексико и Португалия. Той подчерта, че компанията „Факторенерхия“ е първият независим търговец на енергия, роден на либерализирания пазар в Испания, а либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата у нас тепърва предстои.

С кого ще си партнира Фактор Енерджи

Българската фирма на „Факторенерхия“, Фактор Енерджи ще си партнира със семейството на футболната ни звезда и бивш нападател на „Барселона“ Христо Стоичков, посочи самият той пред медиите. Стоичков напомни, че Емилио Раусау е бил член на борда на директорите на „Барселона“ от юли 2015 г., както и вицепрезидент на клуба от 7 януари до април 2020 г. и така са се запознали.

Футболистът изтъкна, че бизнесменът се ползва с неговото доверие и идеята на компанията е да направи енергията по-евтина за българските потребители. На практика Христина Стоичкова, дъщерята на футболната легенда, ще представлява испанския енергиен холдинг и дружеството му Фактор Енерджи в България.

Според Карлос Писано, генерален мениджър за България на Factor Energy дружеството е готово да финансира домакинствата в страната за изграждането на системи, които да гарантират енергийната им независимост. То ще финансира, например, изграждането на соларни инсталации на къщи и сгради етажна собственост, а договорът с клиентите ще позволи на компанията да реализира на пазара произведената електроенергия, която надвишава потреблението.

„Има различни варианти. Инсталацията може и под наем да се вземе. Това, което остане, може пак да се търгува. Големите ВЕИ паркове всички могат да ги правят, но това е един друг бизнес. Ние искаме да работим заедно с хората. Още уточняваме с администрацията договорите, които ще предложим на клиентите“, обясни за Tribune.bg Карлос Писано. Той потвърди, че дружеството „Фактор Енерджи“ вече има офис и продължава да попълва екипа си.

Да се понижи цената на електроенергията за крайния потребител

Това е основната цел на испанската компания. „За мен е чест в този проект да е и фамилията на Стоичков“, каза Емилио Русо при представяне на дейността на компанията в София.

Фактор Енерджи България вече има лиценз за търговец на ток. Дружеството ще работи за изграждане на фотоволтаични системи на еднофамилни къщи, блокове и предприятия. Така бизнесът и хората ще имат по-голяма енергийна независимост. А потребяваната от тях електрическа енергия ще бъде по-евтина. Хората със собствени къщи ще могат със енергията от слънцето да зареждат и електрическите си автомобили. Освен, че е търговец на електроенергия, фирмата ще доставя и газ на българските потребители. Този бизнес модел на компанията вече е успешен в Испания и Мексико.

Испанската компания, собственик на българската Фактор Енерджи, е първият независим търговец в Испания. Основана е преди 23 години от нулата, но сега има над 150 хил. потребители, на които доставя електроенергия и природен газ. Очакваните приходи за тази година са от порядъка на 1,4 млрд. евро.

От създаването досега компанията отстоява политика, насочена към идеята за търсене на местни партньори на пазарите, на които се установява и съответно прави бизнес на национално ниво. В тази връзка идеята е за развитие и на такъв бизнес модел на територията на България, насочен основно към осигуряване на енергийна независимост на потребителите.

Насърчаване на енергийната ефективност

„Намерението е да печелим чрез пестене на енергия“, обясни Раусау пред журналисти. В тази връзка той разви и идеята за насърчаване на енергийната ефективност и независимост, включително и използването на електромобили. „Ние не сме голям играч в световен мащаб и това ни помага да станем местна компания във всички страни, в които навлизаме“, посочи Раусау. По думите му, с днешното събитие компанията заявява присъствието си в България.

„Вярваме в инвестициите, насочени към енергийния преход, насочен към потребителите“, обясни още Раусау. Плановете на компанията са свързани с прилагане на бизнес модел на българска почва, който вече е факт в Испания, Португалия, Мексико и е насочен към подобряване на цената за крайните потребители. Основно това се състои в изграждане на малки ВЕИ-системи, основно фотоволтаични такива за собствено потребление и с възможност, както за батерии, така и за зареждане на електромобили. В същото време от компанията са наясно, че използването на електрическите превозни средства ще се развива много по-бавно от енергийната независимост на самите потребители. Ако производството на електрическа енергия е по-голямо от това, което се потребява, грижа на компанията е да осигури използването й в мрежата. В отговор на въпрос каква ще бъде цената за потребителите, от компанията обясниха, че е средна между пазарната цена и тази, която се получава от собствените инсталации. 

От Фактор Енерджи са наясно, че настоящият енергиен закон не разрешава връщането на произведена електроенергия от собствена фотоволтаична инсталация в мрежата с цел продажба от страна на потребителите, но имат надежда, че в най-скоро време тази пречка ще бъде отстранена.

Както стана ясно, компанията разчита именно на интереса на малките потребители към изграждане на мощности за собствено потребление и не залага на големи ВЕИ-паркове. В същото време по отношение на бизнес потребителите ще се разчита на РРА-договори. 

Раусау определи и като много важни решенията на Европейската комисия, насочени към енергийния преход чрез ВЕИ, насочени основно към потребителите. „Това са много важни мерки за подобряване на цената на електроенергията“, посочи той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати