Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ: Издръжката на живот за една година е поскъпнала с 20 %, а ръст на доходите няма

Парите

КНСБ: Издръжката на живот за една година е поскъпнала с 20 %, а ръст на доходите няма

КНСБ: Издръжката на живот за една година е поскъпнала с 20 %, а ръст на доходите няма - Tribune.bg
Снимка:

КНСБ отчете, че с 20% е поскъпнала издръжката на живот за 1 година. 1320 лева са необходими  на един работещ на месец. 280 предприятия вече са заявили готовност да повишат заплатите на служителите си. А над 10 000 човека се чакат на националния протест на 11 ноември. 

Виолета Иванова от ИССИ на КНСБ споделя, че животът поскъпва и без ръст на доходите населението обеднява. "Със заплатата, която са получавали миналата година и сега, не могат да си купят еднакъв брой продукти. През последните две тримесечия се отчита ръст с по 4% на издръжката за живот. Предполагаме, че нарастването ще продължи и до края на годината може да премине 20%. Ръстът на минималната и средната работни заплати трябва да достигнат 20%", смята тя.  

По думите ѝ инфлацията е 18,7%. "Движим се около 4,5% потребление, но те не са достатъчно за стабилен ръст на БВП. Имаме 7% ръст на БВП за 2021 г. Това е двойно повече отколкото месеца. Пари в държавата има, както и фиксиран резерв, който да се използва за увеличение на минималната заплата. Нужно е само правилно преразпределение на средствата. Актуализацията на бюджета е вариант, но най-добре е да се приеме такъв за 2023 г., който наистина да почива на актуалните финансови данни. Искаме да сигнализираме, че доходите в България не са достатъчно повишени", посочи Иванова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати