Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Комисията по финанси също реши Бюджет 2021 да действа до края на март

Парите

Комисията по финанси също реши Бюджет 2021 да действа до края на март

Снимка:

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене законопроекта за удължаване до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

До 31 януари трябва да бъде внесен бюджета за 2022 г., заяви заместник-министърът на финансите Росица Велкова. Тя допълни, че удължаването на Закона се налага да е до края на март, защото до 31 януари се очаква да се внесат бюджетите. Няма гаранция, че до края на февруари ще се гласува новия бюджет.

От опозицията атакуваха, че са необходими спешни мерки.

„Министерският съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме притеснения от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022 година“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че тази ситуация е безпрецедентна.

„Бюджет 2022 ще бъде базов. Бях учуден като финансовият министър каза, че не е готов с макрорамката. Още не е приет проектобюджета за 2022 година, ние получаваме сигнали, че юли ще има нова актуализация - това е безпрецедентното. Аз не бих подписал коалиционно споразумение, ако знаех каква е цената му. Идеята е била на всяка цена да се подпише споразумението“, заяви Кирил Ананиев от ПГ на ГЕРБ.

Управляващите напомниха на ГЕРБ, че се намираме в извънредна ситуация и призоваха от опозицията да бъдат по-търпеливи.

„Правителството работи от месец. Прави се всичко възможно правителството да успее да вкара бюджета. И вие сте настоявали да не претупваме. В извънредна ситуация се намираме“, каза Любомир Каримански, председател на парламентарната бюджетна комисия, от ИТН.

„Няма нищо безпрецедентно в актуализацията на бюджета. Ние сме се споразумели, че държавата на година ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция - три пъти си актуализираха бюджета. Това е европейската практика“, каза Румен Гечев от БСП.

„Ние ще подкрепим това предложение, защото регулира определени положения, но ще отправим предложения между първо и второ четене. Надявам се управляващата коалиция да разбере процесите и рисковете“, добави Петър Чобанов от ДПС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема