Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Социалната комисия удължи Бюджет 2021 до края на март

Парите

Социалната комисия удължи Бюджет 2021 до края на март

Снимка:

Комисията по труда и социалната политика одобри удължаване на действието на Бюджет 2021 до края на март. Гласуването се налага, тъй като миналата година не бе приет тазгодишния бюджет.

„Безпрецедентна е тази година, защото за първи път влизаме без бюджет. Разбираемо е това, което се предлага. На първо място по отношение на минималната заплата, бяха направени анонси, че тя ще бъде 750 лева. Коефициентът за личните асистентите да бъде 1.4. Това е една тема, която многократно се повдига в публичното пространство. При предишното правителство бюджетът за хора с увреждания беше увеличен над два пъти. Ако ще правим нещо да говорим за 31 декември 2022, а не 1 юли 2022, настоя Деница Сачева от ГЕРБ, отбелязвайки поскъпването на цени и услуги във всички сфери.  

Хасан Адемов от ДПС поиска добавките за пенсионери да бъдат пренасочени към Агенцията за социално подпомагане.

„Нашата парламентарна група няма да подкрепи предложения проект. Ние смятаме, че с малко по-голямо напрежение на всички министерства, законът за държавния бюджет и НОИ, би могъл да бъде коригиран. Надзорният съвет е приел един вариант на бюджета. В рамките на тази процедура ще има предложение по въпроса за компенсиране на размера на доходите, които получават пенсионерите. Колко са пенсионерите, които след Нова година ще получат добавка на преизчислената сметка и колко на другата. Социалната комисия е тази, която трябва да идентифицира тези случаи. Пенсионерите много трудно правят разлика между ковид добавка и размер на пенсията, ние предложихме тези пари да отидат в Агенцията за социално подпомагане и оттам да бъдат разпределени, за да няма объркване“, заяви той.

413 лева е границата на бедността, която е приета официално от Министерски съвет, а законът за хората с увреждания не покрива военноинвалидите.

„Трябва да си даваме ясна сметка, че освен тези средства, всичките лица получават безусловно семейни помощи за деца, зависимост от степента на увреждане на детето. Политиките, които бяха защитавани със силна обществена енергия ще видят резултат. Няма финансова подкрепа, която да бъде замразена. Месечната финансова подкрепа се определя, като действащ процент на границата на бедността. МС е приело 413 лева граница на бедността, което е 12% повече. Всички плащания ще се изплащат в повишен размер. Законът за хората с увреждания не работи за категорията военноинвалид“, каза зам.-министър на труда и социалната политика Манол Лазаров.  

„Ние подкрепяме този законопроект, но имаме предложения. Втората година от майчинството не мотивира жените да се върнат на работа, това представлява ограничения за икономическия растеж. Нека да се проведе един дебат за политиките и мерките на икономически растеж. Нека социалната политика бъде реализирана с пазарни мерки“, предложиха от Българската стопанска камера.  


Топ новини

виж още

Актуална тема