Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Консорциум „Аркад“ е избран да строи газовото трасе от Провадия до българо-сръбската граница

Парите

Консорциум „Аркад“ е избран да строи газовото трасе от Провадия до българо-сръбската граница

Снимка:

За 20 месеца изпълнителят ще построи тръбата за 2.15 млрд. лв. с 4.1% лихва

След изслушването си в парламента министърът на енергетиката коментира успешно финализираната от „Булгартрансгаз“ обществена поръчка за разширение на газопреносната ни инфраструктура от Провадия до българо-сръбската граница с думите: „Днес е добър ден за българската енергетика“.

Консорциумът "Аркад" е предпочетен след търг, в който участваха още двама кандидати. Изпълнителят на инфраструктурния проект е ръководен от едноименната саудитска строителна компания, подкрепена от италианска дъщерна фирма. Той е посочил цена от 2,15 млрд. лв. без ДДС за изграждането на газовата връзка в рамките на около 20 месеца. От консорциумът са предложили и цена за финансирането на проекта, която е 4.1% лихва за заемните средства, което според министъра е едно добро предложение.

„Те дадоха оферта, която отговаря на бюджета, в рамките на който трябва да бъде реализиран този проект. Всъщност това, което те предлагат и като цена на финансирането, тъй като знаете, че за изграждането на тази инфраструктура, ние ще разчитаме на това тя да бъде изградена, а след това ние ще връщаме тези пари и , разбира се, срещу съответната лихва, като цената на финансирането, което е предложено е 4.1%, което смятам, че е едно добро постижение. Но ние сме си оставили възможност в обществената поръчка, ако излезем на финансовите пазари и получим по-добри условия, да се възползваме от тях“, посочи енергийният министър.

Теменужка Петкова коментира и напредъка по строителството на интерконектора Гърция-България, който ще свърже газовите мрежи на двете страни по трасето от Комотини до Стара Загора.

„Проектът е в решаваща фаза. Избран е инженер-консултант на проекта. През април предстои да бъде избран и доставчикът на тръби, а през м. май и неговият строител. В началото на м. юни пък трябва да бъден даден старт на самото строителство, което се очаква да завърши през 2020г.“, уточни министър Петкова.

Тя коментира и цената, на която „Булгаргаз“ може да доставя синьото гориво от юг по направление Гърция. След приключилия пазарен тест на това трасе, в който също са участвали три компании, от гръцката компания ДЕПА са предложили на обществения ни доставчик 8% по-ниска цена на природния газ от тази, по която Комисията за енергийно и водно регулиране определя цената на регулирания пазар у нас.

 

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още