Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Булгартрансгаз реши – изграждаме продължението на „Турски поток“ на наша територия

Парите

Булгартрансгаз реши – изграждаме продължението на „Турски поток“ на наша територия

Снимка:

Капацитетът на новата газова тръба от Турция до Сърбия е резервиран

Управителният и надзорният съвет на държавната компания „Булгартрансгаз“ са взели решение за реализирането на проекта за разширяване на газопреносната мрежа на страната, съобщи в кулоарите на парламента изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той потвърди, че третата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитета на тръбата от българо-турската до българо-сръбската граница е приключила успешно.

„Трите компании, с които ще се подпишат договори за транспортиране на газ по бъдещето газово трасе са Газпромекспорт, Булгаргаз и подразделение на швейцарската компания МАТ“, посочи пред медиите Владимир Малинов като уточни, че договорите ще бъдат сключени до края на деня.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че този проект е част от концепцията за реализация на газоразпределителен център на територията на страната.

„100% от капацитета, както на вход от Турция, така и на изход към Сърбия, е резервиран. Процедурата е проведена при спазване на всички европейски правила, нашето законодателство и съобразно процедурата, която КЕВР одобри. Смятам, че това е една много добра новина“, подчерта и министърът на енергетиката.

Според нея реализацията на този проект ще даде възможност на страната ни да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, както и да се гарантира сигурността на доставките за България и целия регион.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема