Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КРИБ недоволни от допълнителния корпоративен данък. Искат среща с Денков

Парите

КРИБ недоволни от допълнителния корпоративен данък. Искат среща с Денков

КРИБ недоволни от допълнителния корпоративен данък. Искат среща с Денков - Tribune.bg
Снимка:

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отправя молба за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков във връзка с въвеждане на минимален допълнителен данък в България със законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, стана ясно от писмо, изпратено до премиера и медиите.

Молбата за спешна среща е по повод обсъждане на предвидените за гласуване правила за въвеждане на допълнително облагане с минимален ефективен данък от 15 процента в България.

"Предвид важността на предложените промени в данъчната рамка на страната от 2024 г. трябва да изразим пред Вас настояването на бизнеса за въвеждането на изключение за съществена стопанска дейност съгласно Директива (ЕС) 2022/2523 и в съответствие с подхода на всички останали държави членки на ЕС", пише КРИБ в писмото.

Според конфедерацията, всички становища на бизнеса, изложени и в рамките на общественото обсъждане на законопроекта и работата на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, съдържат две основни послания. Първото е, че бизнесът подкрепя въвеждането на глобален минимален данък съобразно Директивата и второ – че настоява предвидените в Директивата данъчни облекчения да бъдат въведени и в България. Към настоящия момент няма друга държава членка на ЕС, която да не е въвела данъчните облекчения по Директивата.

Изготвеният от Министерство на финансите и внесен от Министерски съвет законопроект, не предвижда въвеждане на изключението за съществена стопанска дейност с всички последици от подобен фискален подход, като риск от влошаване на инвестиционната среда. "Основно предимство на България при привличането на чуждестранни инвестиции е конкурентният ѝ данъчен режим. Предложените рестриктивни разпоредби в законопроекта ще нарушат значително тази конкурентност", посочва КРИБ, допълвайки, че въвеждането на допълнителни утежнения изглежда прекомерно и с очаквани неблагоприятни последици за стопанската среда като цяло.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КРИБ, Бюджет 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети