Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лукас Турса, TBI Bank: 2019-а беше oтлична година за нас, подобни са очакванията ни и за 2020 г.

Парите

Лукас Турса, TBI Bank: 2019-а беше oтлична година за нас, подобни са очакванията ни и за 2020 г.

Лукас Турса, TBI Bank: 2019-а беше oтлична година за нас, подобни са очакванията ни и за 2020 г. - Tribune.bg

Работим в едни от бързоразвиващите се икономики в Европа – България и Румъния, казват от финансовата институция

Спестовник или консуматор е българинът и доколко сме склонни да пазаруваме на кредит? Има ли промяна в потребителските навици в последните години през погледа на работещите във финансовата сфера?

И каква е връзката между спорта с колеги и ефективността на труда?

На въпросите ни отговаря Лукас Турса, старши вицепрезидент на TBI Bank.

- Г-н Турса, според анализаторите 2020-а се очертава като година на забавения растеж. Какви са целите ви тази година?

- 2019-а беше отлична година за TBI Bank и няма причина да нямаме подобни очаквания и за 2020-а – въпреки прогнозите за забавяне на растежа. Ние работим в едни от най-бързоразвиващите се икономики в Европа, България и Румъния. През 2020 г. очакваме да започнем бизнес и в Полша – още един голям пазар. За разлика от повечето банки на пазара сме много фокусирани върху основния ни бизнес – потребителско кредитиране, финансиране на малкия и средния бизнес и решения за търговците. Именно фокуса, познанията ни в този бизнес и изключително гъвкавия ни подход в банкирането, ни позволяват да реагираме бързо на изменящата се пазарна среда и променящите се навици на потребителите. Затова и растем като бизнес. През 2019 г. например отпуснахме над половин милион кредита, това е рекорд за нас. Тази година, разбира се, имаме още по-високи цели.

- Пазарува ли българинът стоки на кредит? За какви продукти се прибягва до заеми?

- Да, напоследък икономиката в България определено се движи от потреблението. На пазара има все повече стоки и услуги, все повече са и финансовите инструменти, с които може да се плаща. Дигитализацията разширява възможностите ни. В момента можем да си купим всичко без дори да станем от дивана вкъщи. Стоейки си у дома си поръчваме храна, дрехи, услуги. По същия начин – без да се излезем от вкъщи, можем да вземем и стоков кредит. И ето тук идват решенията, които ние от TBI Bank предлагаме. Ние сме сред лидерите в стоковото кредитиране в България и Румъния. Нашите данни показват, че клиентите ни взимат кредит най-вече за покупка на мобилни телефони и телевизори.

- С какво превъзхождате конкурентите си?

- Нишата, в която работим, е друга. Ние обслужваме клиенти, които не са приоритет за нашите конкуренти. Освен това, чрез инвестициите ни в технологии отговаряме на нуждите на потребителите ни много по-бързо.

- Предлагате и спестовни инструменти. Може ли да се каже, че хората имат навик да заделят пари?

- Последните данни показват, че депозитите на домакинствата нарастват с около 7% на годишна база през 2019 г., поддържайки сходен растеж на този от последните няколко години. Това означава, че въпреки исторически ниските лихви, българите пестят и все още смятат банковия депозит за най-сигурното решение за своите спестявания. Пестим, за да имаме средства на стари години, пестим за ваканцията, за колата, за университета на детето... В България обаче няма много опции за спестяване и инвестиции. Капиталовият пазар не е популярен, а инвестирането в имоти е непредвидимо и нямаш бърз достъп до парите си, когато ти трябват. Затова и депозитите са толкова популярни, те също така са сигурни и гарантирани до 100 хил. евро. Те са инвестиция с нисък риск и предвидимост – удобно е да знаеш каква доходността им във всеки един момент. Tук е важно да отбележа, че ние от TBI Bank предлагаме едни от най-добрите лихвени проценти на пазара в момента.

- Когато една компания се развива бързо, то работещите в нея имат много задачи. А работата на бюро е огромен риск за здравето. Служителите ви спортуват ли и как ги стимулирате вие?

- Разбира се, че е важно да балансираме задачите на работа със спорт и много от колегите в TBI Bank правят точно това. За нещастие си нямаме фитнес в офиса. Искахме да имаме, но се разраснахме твърде бързо и в един момент се оказа, че няма достатъчно място и за това в централата ни. Компенсираме като предоставяме карти за спорт и намаления на колегите. Освен това организираме уикенд пътувания. София предлага уникални възможности в това отношение. На по-малко от час път има възможности за планински разходки, каране на ски – това е нещо, което правим често. А през лятото само за около 3 часа и половина можеш да си на морето. Разположението на града е страхотно, а ние винаги окуражаваме служителите си да се възползват – било то заедно или с близките си. Организираме и събития – целта ни е не просто да сме активни, а да комуникираме помежду си в по-неформална среда.

- Участвате в Ски Фест за банки и партньори 2020 в Боровец през март, организиран от БРФ „Спорт и здраве“. Доколко сте амбициозни в подобни начинания? Заради победата ли участвате или заради самата игра?

Отборът на TBIОтборът на TBI

- Ако си позволя да перифразирам Христо Стоичков, трябва да играеш, за да спечелиш. Oтборният дух и участието са важни, но щом си се включил в едно състезание, трябва да се бориш за по-добро класиране. Така че резултатът също е важен за нас, ние сме амбициозни хора в работата и в живота. Миналата година например наш колега взе два златни медала в две различни дисциплини – това беше страхотен успех, който ние празнувахме като екип. Тук ми се иска да дам идея на организаторите. Ще е хубаво ако освен спортната победа, отличават и отборния дух. Например с награда за „Най-ентусиазиран отбор“ или „Най-добре облечен отбор“. Това са неща, които създават атмосфера, а ние от TBI Bank със сигурност ще сме сред най-сериозните претенденти.

- Подходящи ли са подобни спортни форуми за заформянето на нови бизнес контакти?

- Има много добри възможности за това. По време на състезанията няма как да общуваш много, но има етапи на подготовка, както и празненства след самото състезание. Така че е атмосфера за опознаване и дискусии е подходяща. Определено е възможност, която не е за изпускане. И то не само за запознаване с работещи в същата сфера, но и изобщо за среща с интересни хора с близки интереси.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ooor- Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.
(Rannerloan565@gmail.com)
Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл (rannerloan565@gmail.com)
14.02.2020 07:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати