Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МС преговаря с ЕК за спасяването на държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2

Парите

МС преговаря с ЕК за спасяването на държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2

МС преговаря с ЕК за спасяването на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 - Tribune.bg
Снимка:

Теменужка Петкова: Не се очакват съкращения в мините

И през тази година ще се намери финансовата схема, по която ще се платят емисиите, дължими от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, въпреки завишената им цена. Това заяви на среща със синдикатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Държавната централа трябва да плати 466 млн. лв. за емисии за следващата година и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще осигури средства за това, подчерта министърът. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините.

Заради очакваната стабилизация през следващите две години не се очакват съкращения в Мини „Марица Изток“, увери още Петкова. Тя беше категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а, потвърждавайки, че енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност.

„Правителството вече преговаря с ЕК за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности“, посочи още министър Петкова. Според нея до края на ноември се очаква решението на Брюксел за енергийния гигант, което ще даде глътка въздух, за да се търси спасение.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров настоя за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде обсъдена със социалните партньори.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още