Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ: Политиците да се въздържат от разхищения на публични средства

Парите

МВФ: Политиците да се въздържат от разхищения на публични средства

МВФ: Политиците да се въздържат от разхищения на публични средства - Tribune.bg
Снимка:

„Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията“, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде“, посочи тя и добави, че фискалната политика трябва да осигури „възглавници“ за най-уязвимите хора.

„Ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои“, посочи още тя.

„МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното“, каза Георгиева

По думите ѝ тази година е много трудна.

„Следващата вероятно ще бъде още по-трудна“, прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд.

Забележките на Георгиева идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстояща трудна зима, тъй като цените на енергията и газа са рекордно високи, подхранвани от решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време, посочва Politico.

В Чехия, Полша и на други места започнаха протести с искания за намаляване на цените, а правителствата на ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, за да ограничат общественото недоволство, като в много случаи изразходват около 2 % от своя БВП.

Според Георгиева обаче това няма да помогне.

„Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна“, каза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати