Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте

Парите

МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте

МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте - Tribune.bg
Снимка:

Вариантът Омикрон на Covid-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година, особено на двете най-големи икономики в света, заяви МВФ.

Базираният във Вашингтон кризисен кредитор намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради "препятствията", причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.

„Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано“, заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че „появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване“.

Същевременно „повишаването на цените на енергията и прекъсванията в доставките доведоха до по-висока и по-широкообхватна инфлация от очакваното“, която се очаква да продължи по-дълго от предварителните очаквания.

След солидното възстановяване през миналата година, когато световната икономика нарасна с приблизително 5,9%, МВФ намали прогнозите за почти всички страни - със забележителното изключение на Индия - но най-голямо влияние оказаха пониженията на прогнозите за САЩ и Китай.

„Очаква се тези пречки да натежат пред растежа през първото тримесечие на 2022 г.“, се казва в доклада. „Негативното въздействие се очаква да отслабва от второто тримесечие, ако се приеме, че глобалният скок на инфекциите с Омикрон намалее и вирусът не мутира в нови варианти, които изискват допълнителни ограничения на мобилността.“

Международният валутен фонд отново подчерта, че овладяването на пандемията е от решаващо значение за икономическите перспективи, и призова за повсеместно ваксиниране в развиващите се страни, които не успяват да се справят с това, дори когато развитите икономики преминават към подсилващи инжекции сред вече високо ваксинираното си население.

„Без тези световни усилия вирусът има по-голяма вероятност да мутира допълнително и да разшири глобалното влияние на пандемията“, заявиха от фонда.

Инфлацията се разраства, лихвите се повишават

Основно предизвикателство пред световната икономика е рязкото покачване на цените. Очаква се явлението да доведе до по-агресивни действия от страна на ключови централни банки като Федералния резерв на САЩ, чиито действия ще повишат разходите по заемите в световен мащаб, възпрепятствайки усилията за възстановяване, особено в задлъжнелите развиващи се страни.

„Очаква се повишената инфлация да се задържи по-дълго от предвиденото, като през 2022 г. ще продължат да се наблюдават смущения във веригата за доставки и високи цени на енергията“, заяви МВФ.

Ако „пандемията отслаби хватката си“ и повишението на цените на енергията бъде умерено, „инфлацията би трябвало постепенно да намалее, тъй като дисбалансът между търсенето и предлагането ще отслабва през 2022 г. и паричната политика в основните икономики ще реагира“.

В базовия сценарий се приема, че Фед ще повиши референтния лихвен процент три пъти през тази година и три пъти през 2023 г.

Очаква се през 2022 г. инфлацията да бъде средно 3,9% в развитите икономики и 5,9% в страните с възникващи пазари и развиващите се икономики, преди да намалее през 2023 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати