Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ понижи значително прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година

Парите

МВФ понижи значително прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година

МВФ понижи значително прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година - Tribune.bg

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа низходящо прогнозата си за темпа на нарастване на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България за 2022 година и я повиши леко за 2023 година. Това сочи най-новият доклад на Фонда „Световни икономически перспективи“, публикуван в рамките на провеждащите се пролетни срещи на МВФ и Световната банка, съобщава БТА.

След спад от 4,2 процента през 2020 година, се очаква българската икономика да нарасне с 3,2 процента тази година и с 4,5 процента през идната година. В оценката си от есенните срещи, оповестена на 12 октомври миналата година, вашингтонската институция залагаше на растеж от 4,5 процента през 2021 година и 4,4 процента през 2022 година за България.

В момента Фондът прогнозира за страната ни скок на инфлацията до 11 процента за 2022 година след 2,8 процента за 2021 година, както и рязко забавяне на темпа на нарастване на потребителските цени до 3,3 процента през 2023 година.

Безработицата в България ще се понижи до 4,9 процента тази година и до 4,6 процента догодина след равнище от 5,3 процента за миналата година, сочат още новите икономически перспективи на МВФ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати