Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Над 50% спад на чуждите инвестиции у нас (ТАБЛИЦИ)

Парите

Над 50% спад на чуждите инвестиции у нас (ТАБЛИЦИ)

През всеки от поледните три месеца има отлив на чуждестранен капитал

Сериозен спад на чуждите инвестиции у нас. Това показват данните публикувани в Платежния баланс на БНБ.

Преките чужди инвестиции от януари до юни 2022 г. са в размер на 289,2 млн. евро, като намаляват с 317,1 млн. евро, или с 52,3% спрямо същия период на миналата година.  

През всеки от последните три месеца чуждестранните капитали, които излизат от страната, са повече от инвестициите на задгранични компании в България. През април нетният поток на чуждите инвестиции е отрицателен в размер на минус 234 млн. евро, през май е минус 221 млн. евро, а през юни - минус 138,6 млн. евро. За сравнение през юни миналата година чуждите инвестиции бяха с положителен знак в размер на 292,5 млн. евро.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и плащания по сделки с недвижими имоти) за полугодието е положителен и възлиза на 168 млн. евро, показват още данните на БНБ.

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори за полугодието е отрицателна и възлиза на минус 185 млн. евро.

Същевременно реинвестираната печалба от чуждите инвеститори е положителна в размер на 306,3 млн. евро, което е три пъти по-малко спрямо същия период на миналата година, когато е била над 1 млрд. евро. През всеки от последните три месеца реинвестираната печалба е с отрицателен знак.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции в страната за периода януари–юни са от Австрия (164,8 млн. евро), Швейцария (122,9 млн. евро) и Британски Вирджински острови (107,2 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Нидерландия (263,5 млн. евро) и Румъния (55,2 млн. евро).

Нетно инвестициите на български компании в чужбина от януари до юни 2022 г. възлизат на 131 млн. евро, при 97,8 млн. евро година по-рано.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати