Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НАП и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18

Парите

НАП и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18

НАП и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18 - Tribune.bg
Снимка:

Агенцията представи проект на промени

Националната агенция за приходите и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18.

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети.

Това стана ясно по време на работна среща, в която участва министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и екипът на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България.

 В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началният момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други.

Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

„Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“ каза заместник- изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.

Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика.

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовият министър и призова диалогът да продължи.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати