Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Най-новата екстра за тийнейджърите – плащаш с карта през мобилния телефон

Парите

Най-новата екстра за тийнейджърите – плащаш с карта през мобилния телефон

Най-новата екстра за тийнейджърите – плащаш с карта през мобилния телефон - Tribune.bg
Снимка:

Fibank представи последните иновативни решения в продукта „Дебитни карти за тийнейджъри“

„Идеята за дебитните карти за тийнейджъри възникна преди три години, когато стартирахме количествено проучване в цялата страна сред родители на деца от 6 до 18 години, за да видим какви нужди може да идентифицираме! Оказа се, че необходимостта от ранна детска финансова грамотност е високо оценена от родителите, като под това понятие имаме предвид управление на бюджет, управление на портфейл и т.н.

Голяма част от родителите дават на децата пари за по-дълъг определен период от време, те не дават на дневна база. Предпочитат детето им да разполага със средства на седмична или двуседмична база. В резултат на това ни хрумна идеята, дали ако предложим на тези родители алтернатива на парите в джоба или парите в портмонето, чрез която средствата могат да се управляват лесно, ще им е по-добре. Оказа се, че да!“. Това заяви за Tribune.bg Илона Станева - директор „Маркетинг и реклама”, Първа инвестиционна банка след представянето на последните иновативни решения в продукта „Дебитни карти за тийнейджъри“.

Анкетираните родители прегръщат идеята, но с една уговорка. Повечето от тях не желаят тези карти да бъдат с надградена възможност за разплащане в интернет.

„По-малко от 50% от тях споделиха, че биха издали такава карта на детето си. Затова ние оставихме тази иновация за следващ етап, когато ще има вече осъзната нужда от нея, за да може да я предложим! Съсредоточихме се върху това, от което имат най-голяма нужда! На тях им беше необходимо да са сигурни, че парите на детето ще бъдат с него, беше им необходимо да знаят къде детето харчи делегираните средства, беше им много важно освен функцията за разплащане, чипът на картата да има и функцията вход - изход, тъй като знаете, че голяма част от училищата предлагат системи за вход - изход“ обясни Илона Станева.

По този начин родителите получават информация за това не само в колко часа детето е отишло на училище и в колко часа е излязло оттам, но и комбинирана информация за направените транзакции и покупки от страна на детето. Много от тях са изразили благодарност към Fibank, тъй като чрез тази услуга са разбирали защо детето им е закъсняло за училище или все още не се е прибрало вкъщи.

„Винаги сме се допитвали до мнението и желанието на потребителите и в двете категории – от една страна родителите, а от друга страна децата, като сме се опитвали да предложим оптимално добри решения. Родителите искат сигурност, стабилност, комфорт, проследяемост, контрол на транзакциите. Децата искат общо взето да им е забавно, да им е лесно и наистина да могат да се възползват от технологично решение. Те растат с дигиталните технологии и за тях това е нормално“, посочи Станева.

„Това ни доведе до няколко последващи стъпки, като днес представяме най-новата иновация – дигитализирането на картата, възможност за разплащане с карта през телефон, възможност за извършване на покупки от страна на тийнейджъра с картата в интернет и възможност за активно мобилно банкиране или превод от собствена сметка в собствена сметка с идеята развитие на спестовност и финансова грамотност“, уточни тя.

По думите на Илона Станева дебитната карта за тийнейджъри е защитена по същия начин като тази за възрастни.

„За три години ние успяхме да увеличим клиентската база на банката във възрастовия диапазон от 6 до 18 години с 10,6%, което никак не е малко. Съвместно с колегите и партнорите ни от Mastercard създадохме специална програма за лоялност с цел да преобърнем тренда - парите да не се теглят от банкомат, а картата да се използва като разплащателно средство. Въведохме cash back програма или на всеки месец връщахме определен процент от средствата по картата, които са изразходвани за покупки. Променяме тенденциите. В момента 80% от  използването на картите на деца и тийнейджъри е на пос устройство, 20% остава тегленето на банкомат, което е напълно нормално. Ние не живеем в едно безкасово общество. Икономиката на нашата страна е устроена по по-различен начин“, заяви още Илона Станева.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати