Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нечестна игра в Букурещ на път да срине целия застрахователен сектор

Парите

Нечестна игра в Букурещ на път да срине целия застрахователен сектор

Нечестна игра в Букурещ на път да срине целия застрахователен сектор - Tribune.bg
Снимка:

Последните събития на застрахователния пазар в Румъния напомнят за романите, излезли от перото на Марио Пузо. Разгръщащият се спор между Евроинс Иншурънс Груп и Румънската агенция за финансов надзор (ASF) има потенциал да дестабилизира целия регион, пише Дик Рош, бивш ирландски министър по европейските въпроси, цитирани от „euractiv.bg“.

Напоследък Българската фондова борса (БФБ) отбеляза забележителни изменения. В навечерието на 14 февруари три от четирите основни индекса на борсата затвориха значително надолу, след четири месеца стабилен растеж.

Спадът на БФБ беше предизвикан в значителна степен от събитията в Румъния, по-конкретно от опит за враждебно придобиване на Евроинс Румъния, част от базираната в България Евроинс Иншурънс Груп (EIG).

Евроинс Иншурънс Груп е една от най-големите независими застрахователни групи в Централна и Източна Европа. Към края на 2021 г. тя имаше над 2,5 милиона клиенти и брутен премиен приход от над 700 милиона евро.

Еврохолд България АД, най-голямата публична компания в България, листвана на Софийската и Варшавската фондова борса, притежава 90% от капитала на Евроинс Иншурънс Груп.

Финансовата група оперира в Централна, Източна и Югоизточна Европа с дъщерни дружества в сферата на финансовите услуги, общото застраховане, здравното осигуряване, продажбите на автомобили, финансирането и лизинга и енергийния сектор.

По-голямата част от останалите акции на Еврохолд са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е в процес на увеличаване на дела си в дружеството – след одобрение от Румънската агенция за финансов надзор (ASF).

Дейностите на Евроинс Румъния попадат под надзора на регулатора, който контролира операциите на застрахователния и презастрахователния сектор в Румъния.

Подобно на колегите си в други страни от ЕС, румънският регулатор отговаря за надзора на спазването на капиталовите и регулаторните изисквания, които се прилагат за застрахователните компании, работещи в ЕС.

Регулаторът е не само „пазител“ на румънските стандарти – той също е предназначен да бъде пазител в Румъния на стандартите на ЕС, включително тези за управление в застрахователния сектор.

Въпреки че напрежението между надзорните агенции като Румънската агенция за финансов надзор и компаниите, които те са натоварени да контролират, не е необичайно, търканията между регулатора и Евроинс Румъния, както твърди Еврохолд България, надхвърлят нормалното.

Връзката между конкретни играчи в регулатора и Евроинс Румъния, както се разкрива в разпространявания материал, е обезпокоително токсична. Изглежда по-скоро като история, написана от Марио Пузо, авторът на „Кръстникът“, отколкото връзката, която трябва да съществува между национална агенция за финансов надзор и голяма компания със стабилно и спазващо закона досие.

 

Разкритията на Еврохолд България АД, публикувани в българските медии, са смущаващи както по отношение на възприетия от регулатора подход, така и по отношение на това, което те предлагат за вътрешните операции на агенцията.

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Ансен Христов разкри наскоро, че в края на 2019 г. Евроинс Румъния е получила оферта от шефа на регулатора да закупи румънска застрахователна компания Сити Иншуранс.

По това време Сити Иншуранс беше на практика фалирала компания с малка стойност. От Еврохолд решиха, че „офертата“ е несериозна. Регулаторът обаче съобщава на компанията, че направената оферта не може да бъде отказана и че отказът ще има последствия.

Тези „последствия“ дойдоха като торнадо. Инспекторските екипи от Агенцията за финансов надзор на Румъния станаха практически постоянна част в офисите на Евроинс Румъния. В румънските медии се разгърна негативна кампания. Бяха отправени обвинения, че Евроинс Румъния е закъсняла с изплащането на застрахователни искове, което веднага беше оспорено.

Регулаторът постави Евроинс Румъния във временна администрация с Гаранционния фонд за застраховане. Основание за това извънредно действие е, че членовете на борда на дружеството не са били проверени дали притежават необходимите качества за назначенията си, твърдение, което отново бе оспорено от Еврохолд.

Най-значителният натиск върху компанията е бил упражнен да прекрати съществуващия си презастрахователен договор с компания, базирана извън ЕС.

Презастраховането е неизменна част от дейността на всеки застраховател. Сключването на презастрахователен договор е дълъг и ангажиращ процес за всички страни. Едностранното прекратяване на презастрахователен договор води до големи негативни финансови последици.

Еврохолд остро оспорва основанието, на което румънските регулатори изискват прекратяване на презастрахователния договор.

В съобщението на компанията се подчертава, че презастрахователният оператор, смятан за неприемлив от регулатора, има солидни резултати и е финансово стабилен, като държи банковите си сметки в ЕС и Великобритания.

Според Еврохолд няма основание нито в законодателството на ЕС, нито в румънското законодателство за изискване компанията, предоставяща презастраховане, да бъде базирана в ЕС. Компанията също така твърди, че заплахата, отправена от регулатора, че ще откаже да признае презастраховането, нарушава както европейското, така и румънското законодателство.

Необичайно изявление

Еврохолд излезе с необичайно откровено изявление за медиите на 10 февруари

Изявлението е забележително и с това, че фокусира вината за „атаката срещу Евроинс Румъния“ върху „висши и средни мениджъри“ от регулатора и върху „лицата, които предизвикаха кризата с румънската застрахователна компания Сити Иншуранс“.

 

Застрахователят описва действията на замесените лица като застрашаващи „финансовата стабилност на компанията, целия застрахователен сектор и икономическата стабилност на държавата“, с потенциал за „негативно въздействие и върху членството на двете страни в Шенгенското пространство като влизането на България в еврозоната”.

Тревогата, отразена на Българската фондова борса, подчертава тази гледна точка.

В изявлението се характеризират „действията и мерките“ на служителите в регулатора като „грубо нарушение не само на местното, но и на европейското законодателство“ и се казва, че Еврохолд е алармирал Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) и други европейски органи за тези действия.

Пазител на договорите

Когато присъствах в Букурещ и София на тържествата на 31 декември 2006 г. и 1 януари 2007 г. за отбелязване на присъединяването им към ЕС, бях свидетел на радостта и очакването на хората в тази благоприятна повратна точка и за двете страни.

Би било трагично, ако действията на шепа хора в облечена с власт агенция осуетят напредъка на Румъния или навредят на икономическото благосъстояние на България.

Във време, когато централните и източните страни от блока, както и целият ЕС, се борят да се справят с войната в Украйна, потенциално огромните икономически сътресения, които могат да произтекат от продължаващия спор в Румъния, са последното нещо, от което се нуждаят.

Материалът, публикуван от Еврохолд, напомня за въпроса на Ювенал „кой пази пазачите”: Ако румънският регулатор се провали в ролята си на „пазач”, кой ще пази? Отговорът се крие в договорите на ЕС. Европейската комисия е „пазител на договорите“ и на принципите, които те скрепяват.

Необходима е бърза намеса от страна на Комисията, преди вече лошата ситуация да се влоши.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети