Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Окончателно: Дерогацията на руския петрол отпада изцяло след година

Парите

Окончателно: Дерогацията на руския петрол отпада изцяло след година

Окончателно: Дерогацията на руския петрол отпада изцяло след година - Tribune.bg
Снимка:

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Пред депутатите в икономическата комисия вчера Богдан Богданов предупреди депутатите, че първоначално заложеният 30-дневен срок за въвеждане на забрана за внос на руски петрол ще доведе до скок в цените на горивата. Така се стигна до увеличаване на срока.

Предвижда се рафинерията до 31.12.2023 година да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31.03.2024 година не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и така до 01.10.2024 година, когато окончателно "Лукойл" ще трябва да премине към преработката на петрол с неруски произход.

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати