Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От днес – Кристалина Георгиева официално застава начело на Световната банка

Парите

От днес – Кристалина Георгиева официално застава начело на Световната банка

Снимка:

Българката оглавява временно институцията

Пост, резервиран само за американци – това се знаеше за позицията на шефа на Световната банка. От днес обаче длъжността ще бъде заета временно от българката Кристалина Георгиева. Тя ще изпълнява тази роля до избор на нов титуляр.

До решението Георгиева да бъде поставена начело се стигна след изненадващата оставка на досегашния президент Джим Йон Ким, който е американец от корейски произход. Мандатът му трябваше да продължи до 2022 г. Той мотивира оставката си като личен избор, защото е поел друг професионален ангажимент.

За мен беше чест да служа като Президент на тази институция и искам да благодаря на всички ви, че ме подкрепяхте в мисията да сложим край на бедността по света. Възможността да премина в частния сектор беше неочаквана, но стигнах до извода, че това е пътят, по който мога да окажа по-голямо влияние“, написа в свое обръщение Джим Йон Ким в началото на януари.

Традицията американец да е начело на институцията датира от нейното създаване през 40-те години след Втората световна война. Американците управляват Световната банка, а европеец отговаря за Международния валутен фонд, написаха по темата BBC.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив