Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От днес – по-ниска цена на природния газ

Парите

От днес – по-ниска цена на природния газ

От днес – по-ниска цена на природния газ - Tribune.bg
Снимка:

Цената на природния газ, доставян от Русия, поевтинява с 1,81% в сравнение с предходното тримесечие. Това утвърди държавният регулатор след проведено заседание, предаде БГНЕС.

Намалението е за първото тримесечие на 2020 г. и е след подадено от „Булгаргаз“ заявление.

Утвърдената цена е в размер на 44,04 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което в сравнение с действащата цена за ІV тримесечие на 2019 г. е намаление с 0,81 лв.

Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

Цената на синьото гориво може да намалее допълнително през годината, тъй като страната ни внася руски газ от "Турски поток" на по-изгодни цени.

На 1 януари официално заработи нова входна точка, по която получаваме газ. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница. Направените технически и икономически анализи показват, че за България е по-изгодно да получава руския природен газ на Странджа-2. Това ще доведе до спестяване на над 70 милиона лева на годишна база, което съответно ще се отрази и на цената на „синьото гориво“ за българския пазар, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея синьото гориво може да поевтинее с около 5%.

Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море. Тази тръба с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. газ ще бъде официално открита на 8 януари 2020 г. от президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Преди нейното изграждане тези количества преминаваха по Трансбалканския газопровод от Украйна и България за Турция. С появата на „Турски поток“ тази тръба се очаква да пресъхне, а България съответно може да загуби и лъвския си дял от транзита. По тази причина българското правителство взе решение да започне преговори с „Газпром“ за обръщане на потоците и България да остане транзитна страна за руски газ, но този път той ще идва чрез втората отсечка на „Турски поток“, която е почти изградена.


Етикети газ, цена

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема