Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене

Парите

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене - Tribune.bg
Снимка:

Запазва се задължителната вноска за здраве от 8%

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене с гласовете на 120 народни представители. Против гласуваха 88 депутати от БСП и ДПС.

В бюджета на Здравната каса за 2020 г. са предвидени 4 744 704,9 хил. лв. приходи, а от тях здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия с депутатите д-р Нигяр Джафер от ДПС и проф. Георги Михайлов от БСП по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лечението в доболничната помощ, както и долекуването на пациентите трябва да бъдат приоритет.

„В това нямаме никакво различие“, посочи Ананиев. По думите му дейностите, финансирани по Каса са функция на вноската от 8%, която е непроменена и за следващата година. Затова министър Ананиев е категоричен, че всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата.

„Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени”, смята проф. Георги Михайлов от ПГ на БСП. Той разкритикува и рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите от ЕС и поясни, че става въпрос за възможността български граждани да отиват за лечение в чужбина, при положение, че има тенденция за увеличаване на гражданите за лечение в чужбина.

„Бюджетът на НЗОК за 2020 г. е на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и на отдалечаващата се реформа”, обърна се към колегите си зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. Д-р Джафер посочи, че се увеличава тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки.

„В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително във връзка с постиженията в областта на медицината. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината“, коригира колегите си от опозицията д-р Лъчезар Иванов от ПГ на ГЕРБ.

Той посочи, че българите имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни.

„Тук трябва да отбележим, че стартовата позиция на България в областта на финансирането, съпоставено със страните от ЕС, стартира от изключително ниски нива след 10 ноември 1989 г. Нашата страна достигна икономическите си възможности, които имаше до 1989 г. едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие“, обясни още Иванов.

Той отбеляза, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

„В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти. Това също не трябва да забравяме, които са доста скъпи“, защити политиката на правителството в сектор „здравеопазване” д-р Лъчезар Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НЗОК, Бюджет 2020

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети