Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът даде „зелена светлина“ на бюджета на НЗОК

Политика

Парламентът даде „зелена светлина“ на бюджета на НЗОК

Парламентът даде зелена светлина на бюджета на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Ананиев: Приоритети в бюджета са по-добра диагностика, качество и достъп до лечение

На съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси, по здравеопазване и по социална политика бе приет бюджетът на НЗОК за следващата година.

„Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение и засилване на ролята на профилактиката“, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че сред приоритетите е и развитието на Спешната помощ.

Ананиев посочи, че общите разходи за здраве за 2020 г. достигат 5 млрд. 755 млн. и 200 хил. лв., което представлява 4,5 % от БВП.

„В сравнение с миналата година това е нарастване с 0,1%“, допълни още Ананиев.

Здравният министър уточни, че в бюджета на Министерство на здравеопазването са включени общо разходи и трансфери за 745 млн. 300 хил. лв.

Съсловните организации в здравеопазването подчептаха, че ще подкрепят законопроекта за бюджета на НЗОК за следващата година. И председателят на Стоматологичния съюз д-р Николай Шарков, и председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, поискаха за следващия бюджет да се предвидят допълнителни средства от 18 млн. лв. за стоматологични услуги и 6 млн. лв. за общопрактикуващите практики, които да отидат за профилактика и по-добри грижи на пациентите.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че работодателската организация не подкрепя бюджета заради по-малкото средства, предвидени за профилактика. По данни на АИКБ 8 пъти е разликата между заложените средства в бюджета на НЗОК за болнична помощ и лекарства към разходите за здравна превенция, а средното за ЕС е 2:1.

„Имаме 4 пъти сгрешена пропорция. Повече пари се разходват, когато вече е много късно, вместо да се дават за превенция, за да не се разболяват хората“, обясни логиката си Велев.

От своя страна опозицията в лицето на БСП и ДПС поиска да види в бюджета методите и средствата за така широко прокламираната реформа в здравеопазването.

„Най-после трябва да стане тази електронна система, защото без нея никакво актуално планиране не може да стане“, категоричен е доц. Георги Йорданов от БСП. „Няма да подкрепим бюджета на НЗОК, поради прекалената устойчивост на тенденциите в здравеопазването“, подчерта и народният представител от ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.  

„Има устойчиво повишаване на средствата в бюджета на НЗОК за 2020“, опонира им народният представител от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. Според него правителството води политика, която да повишава първо доходите на всички български граждани и оттам да има една добра събираемост, за да може днес да говорим за увеличаване на бюджета. Говори се за съпоставка с европейските страни. Искам тук всички, които присъстват да направят една кратка справка колко заплащат европейските граждани за здраве и колко ние. Когато се правят критики и когато говорим за здравеопазване, трябва да знаем, че икономиката е огледалото на държавата. Това са думи на Маргарет Тачър. Какво друго искам да ви споделя. Относно критиките - да, здравеопазването е една изключително тежка материя за реформи. Тъй като те трябва да се осъществяват бавно, но сигурно, за да може да се запази устойчивостта на системата“, категоричен е д-р Иванов. По думите му тепърва предстои подписването на националния рамков договор и там ще се намерят очакваните промени за повишаване на клиничните пътеки.

С 22 „за“, 8 – „против“ и без въздържали се от членовете на здравната комисия, както и с 13 гласа „за“, 7 – „против“ и без въздържали се от тези на бюджетната комисия, законопроектът за бюджета на НЗОК бе приет на първо четене.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НЗОК, Бюджет 2020

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати