Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР

Парите

Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР

Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР - Tribune.bg
Снимка:

По думите му до месеци в страната ни трябва да влязат над 3,7 млрд. евро

Над 3,7 млрд. лева в идните месеци ще дойдат като суми по Плана за възстановяване. Ще се опитаме да отключим тези средства. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Целта ни е да подготвим процесите така, че България да е успяла на 100% на поетите ангажименти и когато трябва да ги отчетем пред Брюксел“, добави той.

Той посочи, че проект за модернизация в МВР не е намери версия в плана, който той е изпратил в Брюксел, но пък е бил пуснат от редовното правителство на Петков. По думите му обаче това буксува, защото е била пусната тръжна процедура през юни, но никой не е откликнал. От това зависи и плащането по първия транш от Брюксел. Самият Пеканов посочи, че не е внесъл тази този проект за модернизация в МВР, която касае радиотехнически средства, защото след консултации с международни експерти е получил информация, че това е много труден процес.

„Второто плащане е за 724 млн.“, заяви Пеканов и обясни, че то включва 66 мерки, като в тях има 22 но не закона, а законодателни мерки.

„Трябва да ги подготвим тези промени и като има парламент веднага да влязат в зала“, посочи той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства заяви, че според него  най-важни са промените в три сектора: Личен фалит, Закон за обществените поръчки, Закон за електронното управление.

Пеканов беше категоричен ще има трудности с промените в сектор енергетика. На въпрос на журналисти той посочи, че отпаднал проекта за Хидромелиорация. По отношение на инвестиционните проекти те ще са към ресорните министерства.

„Има 4 оперативни програми, само една не е одобрена. Тези пари инвестират директно в хората. Програмата с подпомагането на храни е от голяма важност“, посочи още той.

Според Пеканов единственият проблем по първата фактура е проекта за МВР, но увери, че се работи по това да се намери най-правилното решение как да се процедира. Очаква се да има яснота в следващите дни.

„Няма риск за загуба на средства, ако не се сформира редовно правителство след вота на 2 октомври“, увери той.  По думите му е важно да получим сумата по първия транш, защото средствата от него са разчетени в актуализирания бюджета, която внесе Асен Василев през юни. Що се отнася до средствата по следващото плащане от Брюксел те не са заложени в него.

До декември Пеканов отбеляза, че трябва да бъде приет зеленият преход и начинът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена.

„Тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември“, каза Пеканов.

„Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли, не искаме ли, за да не останем отново назад“, подчерта вицепремиерът, като допълни, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът отбеляза, че освен Плана за възстановяване и устойчивост, предстои стартирането на инвестиционни проекти. Ако всички предвидени проекти се случат, на пазара ще има инвестиции за 3,7 млрд. лева, уточни той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати