Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити

Парите

Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити

Петър Чобанов: Наследството на Промяната е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити - Tribune.bg
Снимка:

Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити, коментира пред БНР бившият финансов министър и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Чобанов. По думите му въпросът е как по-ефективно да се изразходват тези средства, без да се пренебрегват социалните нужди на хората.

"Трябва да видим как да се харчат по-ефективно тези средства, а това става само тогава, когато се участва реално във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация. В мента я нямаме. Дотогава можем да гадаем по редица теми. Имаме много информация, но тя може да се окаже недостатъчна, тъй като нямаме механизма, с който да се вземат решения“, убеден е Чобанов. Според него ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда дълг.

"Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация. Това не може да бъде направено от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам", посочи бившият финансов министър. Той прогнозира, че ако до март няма редовно правителство, в разпоредбите е предвидено да продължават социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината.

„Минималната работна заплата няма да расте и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни. Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи общественият натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи“, смята депутатът от ДПС. 

Не призовавам към протес,ти, възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата“, поясни той.

Относно отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, Чобанов коментира, че по този въпрос имаме проблеми с Европейската комисия.

„Има изпратено писмо, че тя противоречи, по начина по който се прилага, на правилата на единния пазар, тоест нямаме право да изключим нито един гражданин на ЕС от ползването на подобна отстъпка“, уточни финансистът. Той застъпи тезата, че трябва да има и отстъпки за бизнеса, но е необходима по-точна калкулация как може да се реализира мярката. 

Винаги, когато ДПС е участвало във властта е доказало, че е намирало решения. В момента е важно да се работи за един редовен кабинет, който да включва всички проблеми в една програма за управление и само така може да ги решим. Иначе, „на парче“, противопоставяйки една група на друга, не можем да постигнем никакъв напредък“, отбеляза Чобанов. Той припомни, че ДПС все още очаква покана за разговори на с президента на „Дондуков“ 2,  а в парламента предстои да се гледат данъчните закони.

"Към момента не е предвидено увеличаване на данъците. Възможно е, но няма как в момента да се пипат данъци в тази трудна ситуация на практика“, подчерта Чобанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати