Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: България се старае да изгради в срок тръбата от границата с Турция до Сърбия

Парите

Петкова: България се старае да изгради в срок тръбата от границата с Турция до Сърбия

Петкова: България се старае да изгради в срок тръбата от границата с Турция до Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

София и Москва ще развиват сътрудничеството си в областта на енергетиката

България се старае да изгради в срок газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Това стана ясно при провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Именно енергетиката бе сред основните теми на форума, като София и Москва се обявиха за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта.

Благодарение на ползотворното сътрудничество между страните във връзка с обслужването и модернизацията на енергоблоковете на АЕЦ „Козлодуй“, се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок. По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация, съобщават от Министерството на енергетиката. Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването „Росатом“ в реализацията на проекта.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията в Русия Денис Мантуров обсъдиха и други сфери за сътрудничество.

По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други.

Договорено бе разширяването на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия в Черно море. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети