Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пламен Димитров: Поскъпването на някои стоки е над 100%

Парите

Пламен Димитров: Поскъпването на някои стоки е над 100%

Пламен Димитров: Поскъпването на някои стоки е над 100% - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на КНСБ споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление

„Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Около 18% официално е инфлацията, но ние отчетохме над 50%, а някои минаха и 100%, като например олиото. Това усещат хората, затова искаме поне с до 20% да бъдат компенсирани доходите. Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта“, коментира пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му към юни в сектор „Индустрия“, заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията.

„В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, докато в публичния сектор са едва 8%. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, останалите - в търговци. Трябва да се осветли цялата верига“, категоричен е синдикалистът.

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации.

„140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата можеше 7-8 кубика. Трябват още толкова като пари, за да имат средства за дърва. Същото важи и за клиентите на „Топлофикация“, където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец“, разкри той.

Димитров споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление.

„Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведе до разочарование и делигитимация на изборната система, ще гласуват не повече от 20%“, прогнозира той и допълни, че протестните акции на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и по предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати