Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Почти 70% от българите ще посрещнат Новата година у дома

Парите

Почти 70% от българите ще посрещнат Новата година у дома

Почти 70% от българите ще посрещнат Новата година у дома - Tribune.bg
Снимка:

Най-предпочитани дестинации са съседните страни – Сърбия, Македония, Гърция и Румъния

Над две трети от българите или 67% ще прекарат Новогодишните празници по домовете си. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп“ от средата на декември. Въпреки че, традиционно посрещането на Нова година е свързано с по-висока мобилност на хората и с по-голямо желание за празнуване извън дома, едва 17% от интервюираните ще отидат на гости, 11% са предпочели заведение, а 3% ще празнуват на площада.

И все пак сравнението с данните на „Екзакта” от декември 2017 г. показва, че със 7% намаляват българите, които ще посрещнат Нова година вкъщи. Всеки четвърти заявява, че ще пътува за новогодишните празници. Повечето от тях ще останат в страната, но нараства и броят на тези, които ще посрещнат празника зад граница. В сравнение с Коледа, за Нова година с 3% нараства делът на българите, които ще пътуват в страната (от 19% на 22%). Става въпрос за предимно млади хора на възраст до 50 години, образовани и заможни респонденти.

С 2% повече спрямо Коледа са и тези, които възнамеряват да посрещнат Новата 2019 година в чужбина. Това са хора на възраст между 30 и 60 години, високообразовани, с висок стандарт и жители на градовете-областни центрове.

74% от българите заявяват, че няма да пътуват за Новогодишните празници.

На Нова година на гости ще ходят предимно хора на възраст между 18 и 40 години, жители на столицата и на останалите градове в страната. В заведение смятат да посрещнат Нова година отново млади хора на възраст между 18 и 40 години, както и респондентите с висок жизнен стандарт, жители на столицата.

По данни на Института за оценки и анализи в туризма над 110 000 са българите, които ще прекарат празниците в чужбина.

Най-предпочитани дестинации и тази година са съседните страни - Сърбия, Македония, Гърция и Румъния. А по данни на платформата за самолетни пътувания eSky най-много са нашенците, предпочели Лондон, Рим, Франкфурт и Берлин.

По текста работи Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети