Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Председателят на КЕВР: „Булгаргаз“ е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Парите

Председателят на КЕВР: „Булгаргаз“ е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Председателят на КЕВР: Булгаргаз е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо - Tribune.bg
Снимка:

Цената на тока без промяна до юни догодина, парното може да скочи през януари

„Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка. При висяща процедура за избор на председател те промениха закона за енергетиката”.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по БНТ, който бе върнат на поста след решение на Конституционния съд, че изборът на Станислав Тодоров е незаконен.

Иванов посочи, че цената на топлоенергията за юли остава непроменена.

„Ако има драматична промяна в цената на газа, е възможно да се стигне до ново решение за актуализиране на цените на 1 януари”.

Цената на тока за бита ще запази ниско ниво, покачването е с 3, 4 % средно за страната.

„Това е валидно до 30 юни догодина. Топлинната енергия обаче зависи от тази на газа и затова е повече поскъпването. Хората да са спокойни за цените на електроенергията. Страната ни е износител. За бизнеса обаче цената на борсата има рекордни нива - 912 лв., за него действа принципът на компенсация”, уточни председателят на КЕВР.

„Булгаргаз” е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ, подчерта Иванов. 

По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

„Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, - има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас“, заяви Иванов. 

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, уточни тойл 

„Договорките е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем. Сложното е именно инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата. Това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена”, добави председателят на регулатора.

КЕВР ще поиска спешна среща с енергийния министър на служебното правителство, решаването на проблемите с газа е най-важният въпрос. „За месеците ноември и декември няма свободни слотове, няма резервиран капацитет за пренос, затова трябва да се преговаря и да се реши този проблем”, посочи Иванов.

„В някои отношения КЕВР има ограничени правомощия за цената на газа. След последните драматични увеличения до почти 300 лева за мегаватчас, започваме да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение на функциите на „Булгаргаз”. За газовите дружества доставките трябва да са на принципа на минимални разходи. Ще търсим решения и за топлинната енергия. За исканото увеличение с 60% на цената на газа, в последните 3 седмици ние не можем да реагираме реактивно, нямаме възможности. Но е крайно необходимо, за да може българските потребители да са спокойни, да се вземат три мерки. Първо, трябваше още от 31 март, когато излезе указът на Путин, „Булгаргаз” и правителството чрез енергийния министър да започнат разговори за търсене на възможност за дългосрочен договор за природен газ.

„Дългосрочният договор трябваше да е подготвен досега и бяха пропилени 4 месеца. Втора мярка е до края септември да стане пускането в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора”, каза Иванов.

„Там има подписан акт 14, предстои подписването на акт 15 и 16. Ако се пусне по-бързо това ще намали цената на газа за потребителите.

До 2023 г. трябва да се завърши терминалът в Александруполис, с 20% сме съдружни участници там, и тогава няма както сега да се казва, че няма слотове до края на годината, където се извършва разтоварване на танкери, а България ще има гарантирани доставки чрез този терминал за регазификация. По този начин цената на газа за потребителите ще намалее през октомври”, каза Иванов.

Булгаргаз: В ход е втората вълна на газовата криза, не затваряме страницата с Газпром


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати