Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Производители вещаят фалити заради скока в цените на хляба

Парите

Производители вещаят фалити заради скока в цените на хляба

Производители вещаят фалити заради скока в цените на хляба - Tribune.bg
Снимка:

„Никога досега в последните 10 години не сме работили с толкова скъпо брашно. Никога досега не сме имали такава невъзможност да предвидим какво ни чака утре по отношение цената на енергията. При нас се оказва, че всяка партида хляб излиза с различна себестойност”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Кукушева уточни, че хлебарите са най-енергоемкият бранш в сферата на хранителното производство. Затова настояват да имат възможност за едногодишни договори в енергетиката.

„След лутането и след шока от все по-високите цени ще дойде и фалитът. Предполагаме, че голяма част от хлебопроизводителите ще загубят своите пазари и ще са принудени да затворят още през второто тримесечие на 2022 г.”, допълни тя. И уточни, че вече има четири-пет големи завода, преустановили работа заради цената на енергията.

 Кукушева беше категорична, че не може да се планира колко струва хлябът. „Ние сме задължително на минус и въпросът е докога ще го караме така. Не е възможно да е за дълго. При хляба производството е ежедневно”, допълни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.

Сред възможностите на производителите е да бъде намален грамажът на хляба, тъй като от Нова година цената на хляба ще скочи още с 20%.

"Цената на електроенергията скочи два пъти, на горивата също. Неизбежно е да не се вдигне и цената на хляба", коментира производител от Добрич.  Според него в момента работят предимно, за да могат да платят заплати на работниците си. Само цената на брашното се е повишила с 43% от август. Според тях има два пътя, за да оцелеят. Единият е да увеличават цената, а другият-да затворят или да съкратят персонал.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати