Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росен Христов: Имаме газ до септември

Парите

Росен Христов: Имаме газ до септември

Росен Христов: Имаме газ до септември - Tribune.bg
Снимка:

Имаме газ до септември, обяви пред БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Има откъде да намерим до края на годна. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти. Повечето оферти за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници", смята Христов. По думите му недостигът на газ е за около 30% от планираното отопление.

"Ако не осигурим газ и слотове на нормална цена или някой трябва да плати високата сума или София да остане без топло. Цената на световните пазари е висока, но можем да намерим начин да е по-ниска от това, което плащаме в момента. Служебното правителство заварихме ситуация на недостатък и работим приоритетно. Идеята ни е да осигурим газа до края на годината и евентуално за следващата. Да осигурим отоплителния сезон и да дадем възможности на следващото правителство да сключи договор", отбеляза министърът. По думите му на дневен ред седят всички източници за досатвка на газ, включителмно и "Газпром".  "Газпром" е последен варинат за доставка, но все пак съществува. Ако се наложи да се водят преговори с "Газпром", ще бъдат само за получаване на количествата по договор, а не за подписване на ново споразумение", изтъкна Христов. Той напомни, че е платена колосална сума за адвокатски консултации за преговори с "Газпром".

"Преговорите са спрели на една точка, където "Газпром" не са били съгласни с нашите условия. Европа продължава да купува газ от "Газпром". Другото което е ние в момента купуваме газ от "Газпром" не директно, а чрез посреднции. Те се появяват, когато имаш нужда от газ. Руски газ в момента тече и се потребява, просто минава през Гърция, през посредници", посочи служебният министър на енергетиката. Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", добави министърът. Според него "Булгаргаз" не е загуба, а има нужда от капитал.

"Държавата ще отпусне заем на дружеството за увеличаване на оборотните средства", ангажира се служебният енергиен министър. Той коментира и строежа на Интерконектора с Гърция. 

"Държавата не строи Интерконектора, той се строи от частна комапния избрана с конкурс. Спекулациите, че спираме строителството са грешни. Ние влагаме огромни усилия да подкараме този проект и да го завършим навреме. Ако искахме да го спрем, трябваше да правим като кабинета "Петков" - тоест нищо. Те не се упражнили контрол да може този проект да върви в рамките на някакъв график. Строителите са с разхлабено усещане и изпълняват строителството по техен график. Финалният график не сме го пиолучили въпреки много срерщи които проведохме. Проектът е изключително важен, работим да можем да го пуснем в началото на сепетември. Сформирахме работна група от всички министерства, която да следи и налага контрол. Следи се докуменатцията, правят проверки на място, които да могат да реагират. Утре очакваме да получим финалния график. Ще осигурим системен контрол и всичко, което зависи от правителството ще го свършим", допълни Христов. Според него няма варинат да минем изцяло на ток и да заменим изцяло потреблението на газ.

"Системата е изградена по определено направление и няма как да не ни трябва газ. ЕРП-тата правят подготовка, но анализите показват, че няма как да минем изцяло на ток", уточни Христов. Служебният енергиен министър изрази надежда, че ще успеят да намалят или поне да стабилизират цената на газа. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети