С повече от 50% поскъпват сиренето и кашкавалът произвеждани от „Ел Би Булгарикум“
С повече от 50% поскъпва сиренето и кашкавалът, произведено от държавната млечна компания. От дружеството обясняват пред БТВ, че вдигат цените си, защото през миналата година били „необосновано ниски“.
Почти през цялата минала година опаковка от 800 грама кашкавал на „Ел Би Булгарикум“ във фирмените магазини се продаваше за около 13 лева. И за броени часове кашкавалът свършваше.
„Да, това е безспорно, че сте ги купували на 13 лева. Въпросът е, че то е излизало на дружеството много повече от това, което вие сте давали като цена“, обяснява Ивайло Лилов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“.
От държавната млечна компания правят следната сметка: един килограм кашкавал се прави от десет литра мляко, които дружеството купува за 13 лева с ДДС. Така старите цени на кашкавала и сиренето едва са покривали разходите за млякото, без да се смятат останалите – за труд, за ток и за транспорт.
„На практика от неправилното остойностяване дружеството е губило. Да, действително това е основният проблем и ако беше продължила тази тенденция за още един такъв период от една година, дружеството нямаше да може да покрива разходите си“, категоричен е Лилов.
От една седмица кашкавалът от 800 грама скочи от 13 лева на 19 лева, а сиренето – от 10 лева вече е 16 лева за 800 грама. Това предизвика възмущение сред част от клиентите, но от дружеството уверяват, че дори след увеличението цените на продуктите им пак са по-ниски в сравнение с януари миналата година и то без да се отчита натрупаната инфлация.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/s-poveche-ot-50-poskapvat-sire/