Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С до 30% скача данъкът върху старите коли

Парите

С до 30% скача данъкът върху старите коли

С до 30% скача данъкът върху старите коли - Tribune.bg
Снимка:

Комисията по бюджет и финанси даде „зелена светлина“ на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

С 13 гласа „за“ и 6 против парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/. Основните промени в този законопроект целят намаляване на административната тежест. Предвижда се отпадането на служебните бележки за доходите, издавани на хартиен носител.

Това, което касае най-много обикновените хора, са промените в закона за местните данъци и такси, с които се сменя концепцията за облагането на автомобилите.

„Досега автомобилите се облагаха единствено на имуществена база, която се формираше от мощността на автомобила и от годините изхабяване. Сега имаме още един компонент – екологичен, който ще дава представа за това колко замърсява това МПС. Така че през този екологичен компонент ще се коригира и данъка в посока увеличение за замърсяващите и намаление за онези автомобили, които са последна категория Евро 6“, посочи председателят на комисията Менда Стоянова.

Тя не се нае да коментира дали 67% автомобилният парк у нас е остарял, както гласи неофициалната статистика. Според нея повишението за старите МПС не може да бъде изчислено точно, а конкретният размер на данъчната ставка за тях ще се определя от общинските съвети.

„Приблизително смятаме, че увеличението няма да надхвърля 30%. Това може да ви изглежда много като процент, но всъщност данъкът на тези МПС е изключително нисък, защото реално за някои стари автомобили се плаща 6-7 лв. данък. Така че 30 на сто не е сума, която би могла да има съществено значение“, заключи Менда Стоянова.

Относно данъка върху имотите, Националното сдружение на общините подкрепи промените в ЗКПО с мотива, че досега общините не си говорят помежду си. Така например двама съпрузи могат да декларират като основно жилище апартаментите си в различни градове, за да ползват 50 на сто намаление на данъка за тези имоти.

„Сега с промените няма да имат такава възможност. Ние просто даваме законово основание на общините да облагат тези, които досега са се опитвали да избегнат правилното облагане на жилищата си“, допълни Менда Стоянова.

Целта е промените в ЗКПО да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още