Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. САЩ разработват цифров долар

Парите

САЩ разработват цифров долар

САЩ разработват цифров долар - Tribune.bg
Снимка:

САЩ разработват цифров долар. От  администрацията на президента казват, че Централната банка е все по-близо до осъществяването на дигиталната валута.

Разработването на  т.н. цифров долар на централната банка ще помогне за укрепване на ролята на САЩ като лидер в световната финансова система, смятат от Администрацията на Джо Байдън.

Според  безпртийния мозъчен тръст “Атлантик каунсъл “105 страни ,които представляват повече от 95% от глобалния брутен вътрешен продукт, проучват или са си създали вече цифрова валута  на централните си банки. Констатациите са, че САЩ и Обединеното кралство изостават в създаването на цифров долар или негов еквивалент.

Президентът Байдън издаде изпълнителна заповед през март за подготовка за регулиране на цифровите активи. Различни агенции вече са подготвили и има 9 доклада за  влиянието на криптовалутите върху финансовите пазари и икономическата система.

Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Бюрото за защита на потребителите, Комисията за ценни книжа и борси и други агенции e трябвало да подготвят доклади, които да анализират опасенията  относно рисковете, развитието и използването на цифровите активи. През следващите седмици и месеци се очаква  да излязат още няколко доклада в тази връзка.

Министърът на финансите - Джанет Йелън казва, че според констатациите в докладите „в момента някои аспекти на текущата платежна система са твърде бавни или твърде скъпи“ и една от препоръките на Министерството е „предварително да  се работи за въвеждане на потенциална цифрова валута на централната банка, така че Съединените щати да бъдат подготвени, ако се вземе решение за нея“

Работи се и по приемането на законодателни разпоредби за криптовалутите.

Есуар Прасад, професор по търговия в Cornell, който изследва дигитализацията на валутите, казва че в доклада на Министерството на финансите има “положително мнение за това как цифровият долар може да играе полезна роля в увеличаването на възможностите за плащане за физически лица и фирми“, но същевременно той признава и за възможни рискове.  Професорът смята, че докладът поставя началото на регулации и законодателство, „които могат да подобрят  съотношението  между ползите и риска, свързан с криптовалутите и свързаните с тях технологии“. 

Директорът на Националния икономически съвет, Брайън Дийз обаче е на мнение, че „през последните месеци има значителни сътресения на пазарите на криптовалути и тези събития, според него, показват как без подходящ надзор, криптовалутите рискуват да навредят на финансовата стабилност на обикновените американци, а  и на националната сигурност. Затова администрацията планира да „изпълни цялостен план за действие с приоритетни стъпки за смекчаване на ключовите рискове от криптовалутите”.

 


Етикети САЩ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети