Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шефът на „Булгаргаз“: В края на месеца ще има корекция в прогнозата за 58% по-висока цена на газа

Парите

Шефът на „Булгаргаз“: В края на месеца ще има корекция в прогнозата за 58% по-висока цена на газа

Шефът на Булгаргаз: В края на месеца ще има корекция в прогнозата за 58% по-висока цена на газа - Tribune.bg
Снимка:

В края на месеца ще има корекция в прогнозата за 58% по-висока цена на газа, опита се да успокои потребителите в ефира на Нова тв висшият мениджър на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. Председателят на Съвета на директорите на обществения доставчик посочи, че дружеството прави прогноза към 10-то число каква ще е цената на газа за следващия месец, а след това регулаторът – КЕВР, взима крайно решение за цената.

„В първите 10 дни наблюдавахме изключително екстремни нива на индексите. Работихме при екстремални условия. Сега се наблюдава успокояване на пазара така, че при коригиращото заявление в края на месеца ще има намаление“, пресмята Иван Топчийски. Той отбеляза, че очаква успокояване на международните пазари.

Относно работата на топлофикационните дружества у нас шефът на Борда на „Булгаргаз“ подчерта, че за абонатите на парно има моратуриум до 31 март.

„Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон“, напомни Топчийски.

По отношение на преговорите с „Газпром“ заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения.  В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет.

„Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори“, коментира Топчийски. Той допълни, че количеството на внос на азерски газ зависи от завършването на интерконектора с Гърция. Той отбеляза и решението на правителството - всички количества азерски газ, които могат да се внесат, да се внасят.

„За да имаме изгодни цени за газ, трябва да имаме дългосрочни договори. В края на 2023 г. ще бъде готов интерконекторът. Диверсификацията може да се случи, ако имаш различни източници“, обясни председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“.


Топ новини

виж още
Актуална тема