Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Симеон Дянков: За първи път от 25 години имаме толкова голям дефицит в бюджета

Парите

Симеон Дянков: За първи път от 25 години имаме толкова голям дефицит в бюджета

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви в ефира на Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. Той допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

Велкова потвърди 7% дупка в бюджета: Свиват разходите, увеличават някои данъци

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

Велкова крие катастрофален доклад за фиска, говори се за свръх дефицит и заем от МВФ

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

Идеята за данък "Свръхпечалба" е популизъм и няма как да стане, коментира още Дянков. Тпй е категоричен, че риск за валутния борд няма, но се отдалечаваме все повече от еврозоната, а двуцифрената инфлация в страната ще остане поне до есента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети