Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Синдиците събраха над 1 млрд. лева в сметката на КТБ АД (н)

Парите

Синдиците събраха над 1 млрд. лева в сметката на КТБ АД (н)

Снимка:

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства

Постъпленията по сметката на КТБ АД (н), от обявяването на банката в несъстоятелност до 31.12.2019 г., надхвърлиха сумата от 1 млрд. лева. Това информираха синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н).

Резултатът е вследствие от усилията на синдиците на КТБ АД (н) за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от КТБ АД кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания. Съществен принос имат приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник, бр.22 от 13.03.2018 г. Срещу голяма част от длъжниците на КТБ АД (н) се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон, като предоставените от законодателя възможности на синдиците на КТБ АД (н) за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в КТБ АД бяха използвани и се използват по възможно най-ефективния начин, и резултатите го показват.

Вложителите в КТБ АД (н) също усетиха ефекта от действията на синдиците на КТБ АД (н), след като на 09.05.2019 г. им бяха разпределени 570 млн. лв., сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н). В резултат на нея хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ АД, като към 31.12.2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума.

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър.

Както и досега, синдиците на КТБ АД (н) ще продължават да се ръководят от интересите на всички кредитори с приети вземания и ще използват всички правни способи за попълване на масата на несъстоятелността и увеличаване на наличните в нея парични средства.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема