Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Служебният финансов министър: Дефицитът в бюджета ще е в размер на 4.2%

Парите

Служебният финансов министър: Дефицитът в бюджета ще е в размер на 4.2%

Служебният финансов министър: Дефицитът в бюджета ще е в размер на 4.2% - Tribune.bg
Снимка:

„Новият дълг за 2023 г., който трябва да бъде поет е 15,9 млрд. лв.“, заяви Росица Велкова

В Бюджет 2022г. дефицитът е 4,2% от БВП на касова основа. Очакваният дефицит в края на годината ще е 3,4% от БВП. Нашият дефицит е 4-ти, като размер от страните в ЕС. Към момента сме поели дълг от 7 млрд. лева, обяви пред журналисти финансовият министър Росица Велкова.

Тя посочи, че ведомството в подготвило проект на Бюджет 2023 г. , който предстои да внесен за разглеждане в Народното събрание.

Велкова прогнозира, че инфлацията в страната през следващата година ще започне да пада и ще достигне нива от между 5,3% и 8 на сто.

Финансовият министър припомни, че от 1 януари изтичат намалените ставки на облекчения на някои стоки, което означава, че цените им ще се повишат с 20%.

Велкова обясни, че в Бюджет 2022г. може да има излишък заради добрата събираемост.

„В приходната част очакваме да имаме излишък от 250 млн. лева. 50 млн. лева по данъците върху доходите на физическите лица. Имаме ръст на постъпленията на НЗОК. В Митниците също е добра събираемостта, затова очакваме приходната част да бъде изпълнена на плюс“, отчете тя.

Но все пак подчерта, че това, че в момента имаме по Консолидирана фискална програма излишък от 989 млн. лева не означава, „че ще завършим годината на излишък“.

„Новият дълг за 2023 г., който трябва да бъде поет е 15,9 млрд. лв. Съотношението (държавен дълг) ДД/БВП е 28,9%, за 2024 г. е близо до 16 млрд. лв., като съотношението между ДД/БВП е 33,8%“, категорично заяви Велкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети