Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев за пенсионерите без увеличение: По принцип има средно с около 65 лева

Парите

Василев за пенсионерите без увеличение: По принцип има средно с около 65 лева

Василев за пенсионерите без увеличение: По принцип има средно с около 65 лева - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът обещава помощи и за битовите потребители на газ

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи пред БТВ министърът на финансите Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

„По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

„Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. COVID добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента на пенсиите“, отбеляза финансовият министър. 

„Помолихме НОИ да изчислят и да направят така, че да няма пенсионери, които между добавката и увеличението на пенсията да получат по-малко. Ресурсът е отделен, има го от гледна точка на министерството на финансите, трябва законодателна база, на която да направят тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари“, заяви Асен Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети